Torna a les notícies
Luis Serrano obre un cicle entorn la complexitat amb una conferència sobre el funcionament de la cèl·lula, dimarts, a l’IEC
27/11/2010

Luis Serrano, considerat un dels líders mundials del disseny de la vida artificial i de la proteòmica, pronunciarà la conferència «Systems biology of a small bacterium: lessons for complexity», el dimarts 30 de novembre, a les sis de la tarda, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona). La sessió de Serrano enceta el cicle de conferències titulat Més enllà de la física: reptes multidisciplinaris, que portarà a Catalunya els líders més rellevants en disciplines tan diverses com la biologia o l’economia, amb l’objectiu de donar una visió general sobre els sistemes complexos i explicar-ne les idees fonamentals a un públic no especialitzat.

En la intervenció, Serrano  -doctor en biologia per la Universitat Complutense de Madrid i investigador ICREA al Centre de Regulació Genòmica (CRG)-,exposarà els resultats de les seves investigacions sobre la complexitat d’un dels bacteris més petits que existeixen, el Mycoplasma pneumoniae, i que podrien ajudar a determinar la maquinària cel·lular mínima necessària per a la vida. Serrano farà un retrat acurat, quantitatiu i dinàmic de la vida interior d’una cèl·lula en diverses condicions externes.

La conferència del biòleg, la primera del cicle Més enllà de la física: reptes multidisciplinaris, és organitzada per la Xarxa Catalana per a l’Estudi dels Sistemes Complexos (www.complexitat.cat), integrada per membres de diverses universitats i centres catalans i el Centre de Recerca Matemàtica, un consorci format per la Generalitat de Catalunya i l’IEC. La finalitat del cicle és analitzar els sistemes complexos, entesos com els sistemes en què hi ha múltiples components o unitats que s’influeixen entre si. La complexitat caracteritza els grans reptes a què s’enfronta la societat actual i que es produeixen en l’àmbit de l’energia i els materials, dels mercats financers, de la climatologia, de la biomedicina, de les xarxes socials o del funcionament del cervell. La ciència de la complexitat aporta una nova perspectiva interdisciplinària per a explicar el funcionament d’aquests sistemes. S’hi combinen l’estadística, les simulacions per ordinador i les matemàtiques aplicades, entre altres recursos.