13/07/2010

La presència internacional de les revistes científiques dels territoris de llengua i cultura catalanes creix un 47,8 %


Les revistes científiques publicades als territoris de llengua i cultura catalanes i indexades pel Journal Citation Reports (JCR) ―l’índex de revistes científiques més prestigiós del món― han passat de vint-i-tres a trenta-quatre entre l’any 2008 i el 2009. Així ho constata el JCR 2009, segons ha publicat el Bloc de l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (OR-IEC).

Tal com s’explica al bloc, d’aquestes trenta-quatre revistes, n’hi ha trenta de catalanes, tres de valencianes i, per primer cop, una de balear. En conjunt, representen el 37,8 % de les noranta revistes espanyoles i un 0,4 % del global mundial. Per edicions del JCR, vint-i-nou del total de trenta-quatre publicacions corresponen a «Science» (un 49 % del global de l’Estat), mentre que només cinc, a «Social Science» (el 16,1 % del global de l’Estat). El JCR 2009 conté només nou mil cinc-centes publicacions que compleixen rigorosos criteris de selecció.

El Bloc de l’OR-IEC es va posar en marxa el mes de juny del 2010 i té per objectius bàsics difondre i analitzar la informació sobre el nostre entorn científic i tecnològic que recull el portal web Meridià (Mesurament de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació) ―que desenvolupa, també, l’OR-IEC― així com establir un canal de comunicació amb la comunitat científica dels territoris de llengua i cultura catalanes. Meridià tracta diversos conceptes del cicle d’R+D+I, com són entitats, context socioeconòmic, recursos, resultats i classificacions.
 


 

‹‹123456...268