Agenda

dijous  16 abril 2020
8.15 h
Tercera edició dels Barcelona Mathematical Days

dilluns  20 abril 2020
19.15 h
L’edició genòmica en animals

dissabte  25 abril 2020
18.30 h
Sessió virtual del Club de Lectura de la Delegació d’Alacant de l’IEC

dijous  30 abril 2020
19 h
Primera sessió conjunta del Club de Lectura de la Delegació d’Alacant de l’IEC amb el club de lectura Rodallibres

dilluns  4 maig 2020
16 h
L’edició genòmica en humans

dilluns  4 maig 2020
18 h
Els Jocs Florals, més que un certamen poètic (1888-1920)

dijous  7 maig 2020

XII Simposi de Neurobiologia: «Cap a la medicina translacional»


:: Més activitats ::
 
17/06/2010
Es presenta el tercer i últim volum de l’obra La ciència en la història dels Països Catalans

El llibre, titulat De l’inici de la industrialització a l’època actual, completa l'obra La ciència en la història dels Països Catalans, editada per l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat de València. Guardonada recentment amb el Premi de la Crítica Serra d’Or en la categoria de recerca, l’obra ha estat dirigida per l’arabista Joan Vernet i el microbiòleg Ramon Parés, tots dos membres de l’IEC, i va ser presentada dilluns a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València i ahir dijous, 17 de juny, a la seu de l'Institut.

El llibre s’estructura en dues parts: «La industrialització» i «Del Noucentisme a la Guerra Civil». En la primera, tracta els canvis en la sanitat, la navegació al segle XIX, els inicis del vapor i el ferrocarril a Catalunya, i els professionals de la química de l’època, entre altres temes. En la segona part —que aborda el període comprès del Noucentisme a la Guerra Civil— s’explica la ciència en el canvi de segle, les relacions entre la ciència i l’església, el naixement de l’estudi de la física, les noves ciències naturals, la recerca matemàtica, la renovació de les institucions científiques i, finalment, la Guerra Civil i l’exili.


El llibre mostra com en l’època de la maduresa de la industrialització es van difondre noves idees i noves tecnologies en tots els camps: sanitat, agricultura, transports, energia, etcètera. En el segle XX, sota la influència del regeneracionisme i el catalanisme, es va intentar establir una societat moderna, amb iniciatives molt destacades en els camps de l’ensenyament i la institucionalització de la recerca com la fundació de l’IEC. Finalment, la Guerra Civil tingué un gran impacte en el món científic i va provocar l’exili de personalitats reconegudes, la desaparició de grups de recerca i l’adaptació a les noves circumstàncies dels investigadors que es van quedar al país.


Més de cinquanta experts han participat en la redacció de La Ciència en la Història dels Països Catalans. L’obra és dirigida per Joan Vernet i Ramon Parés, ambdós membres de l’IEC, i coordinada per un consell editor format per Josep M. Camarasa, biòleg i assessor científic de l’IEC; Víctor Navarro, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València; el físic Antoni Roca i Rosell; Vicent Ll. Salavert, de la Universitat de València, i Julio Samsó, de la Universitat de Barcelona.
 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència