Agenda

dijous  9 juliol 2020
18 h
Debat virtual Les tecnologies en el context educatiu actual. Per a un ús responsable, saludable i ètic

dijous  9 juliol 2020
18.30 h
Presentació del llibre El barrufet gramàtic 

dilluns  13 juliol 2020
16 h
Jornades SCM, Matemàtiques i COVID-19 


:: Més activitats ::
 
17/06/2010
El llibre Torcebraç entre dues cultures, de Rosa Calafat, analitza la situació de la llengua catalana

Exemple a exemple, cita a cita, experiència a experiència, la lingüista Rosa Calafat analitza en el llibre Torcebraç entre dues cultures. De l’ecosistema de les llengües: de discursos i de percepcions la situació de la llengua catalana, immergida sempre en una «pugna ideològica» desigual que dispersa i afebleix una percepció col·lectiva i comuna de la comunitat lingüística catalana. L'obra, editada per la Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l'IEC, es va presentar ahir dimecres, 16 de juny, a l'Institut. L'acte es pot veure a la videoteca de l'IEC.

La presentació de l’obra va ser a càrrec de Salvador Cardús, sociòleg, membre de l’IEC i autor del pròleg del llibre, i Joel Joan, guionista, actor i director de cinema. A més de l’autora, també hi va intervenir Joan A. Argenter, director de la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC.
 

Torcebraç entre dues cultures para una atenció especial en el paper que tenen els mitjans de comunicació en l’ús de la llengua, en la construcció d’un discurs de projecció social i en la transmissió d’una determinada idea de comunitat lingüística. Davant la pressió d’un «discurs no propi», l’autora reclama que es faci visible un «discurs des d’un punt de vista català» i conclou que «ens cal cultura, a través de la paraula clara, neta i catalana».

Rosa Calafat (Andratx, 1963) és professora de lingüística de la Universitat de les Illes Balears. És autora dels textos «La imposició de l’espanyol a l’alta administració pública mallorquina» (Barcelona, 1995), Sabotatge a la llengua catalana (Palma, 1999), «Recursos lingüístics i resistència cultural» (Banyoles, 2007) i «La culturalització del terme de la segona oralitat» (Palma, 2007). Recentment ha estat guardonada amb el Premi d’Assaig Breu Irla 2010 per l’obra Cinc principis per a un ús ètic del llenguatge: Tractat epistemològic del llenguatge políticament correcte.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència