Torna a les notícies
Alain Touraine apel·la a l’universalisme de la raó i dels drets humans per fer front a l’economia global
02/06/2010

«Davant d’una crisi en transformació contínua com la que estem vivint en els darrers anys, la capacitat d’actuació social és molt dèbil, perquè l’economia capitalista global no es pot controlar». Així ho ha manifestat Alain Touraine en la conferència que ha pronunciat avui, dimecres 2 de juny, a l’IEC. Per Touraine, l’única resposta possible a aquesta crisi és l’universalisme de la raó i dels drets humans. La conferència es pot veure des de la videoteca de l'IEC.

Amb el títol «Entre dos porvenires», el sociòleg francès i Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2010, ha dibuixat els escenaris de sortida de la crisi econòmica. Per Touraine, els efectes d’aquesta crisi poden ser molt negatius per a una Europa debilitada. «Cal pensar en la possibilitat real del final del lideratge europeu al món. En vint anys, els valors europeus seran considerats marginals, com a velles idees», ha manifestat. El sociòleg ha insistit en el fet que, actualment, la vida social està completament condicionada pel sistema financer global i que l’única manera de resistir aquesta «dominació» passa per recuperar els valors universalistes de la Il·lustració.

La conferència d’Alain Touraine forma part del cicle «La sociologia davant la crisi», organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC.

Alain Touraine (Hermanville-sur-mer, 1925) és un dels autors més internacionals i reconeguts en ciències socials. La seva trajectòria científica va lligada a les transformacions de la societat, de la qual ha analitzat alguns dels aspectes més rellevants. El moviment obrer i els moviments socials, els debats sobre la igualtat i la diferència, el paper de l’actor social i, més recentment, el rol de les dones, fan de la seva obra un tot coherent que permet comprendre millor la societat que ens envolta i els canvis que hi succeeixen.

En les seves obres no només estableix un lligam entre els problemes reals i les persones que els pateixen, sinó que hi reivindica el compromís social dels intel·lectuals. Aquesta coherència, que es manté des de les publicacions inicials fins a les més actuals, ha desembocat —com en el darrer llibre que ha publicat— en una mirada social que situa els subjectes i les seves interpretacions en el centre de les reivindicacions i les lluites més actuals.

Touraine ha estat reconegut, enguany, ex aequo amb el sociòleg polonès Zygmunt Bauman, amb el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2010.