19/05/2010

La Societat Catalana de Matemàtiques lliura els premis de les XV Proves Cangur de Matemàtiques


«Vivim en una societat en què la ciència no és considera cultura, i les matemàtiques són fonamentals per a la ciència». Carles Perelló, president de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, va reivindicar així la necessitat d’impulsar aquesta disciplina entre la societat i, en especial, els joves. Ho va fer durant l’acte de lliurament dels premis de les XV Proves Cangur de Matemàtiques, que es va celebrar el 18 de maig al Campus La Salle de la Universitat Ramon Llull.

Els premiats d’aquesta edició són, en el primer nivell —tercer d’ESO—, Aina Fitó, de l’Escola Anoia d’Igualada, i Marc Felipe, de l’Escola Bell-lloc del Pla de Girona; en el segon nivell —quart d’ESO—, Júlia Alsina, de l’Institut Jaume Callís de Vic; en el tercer nivell —primer de batxillerat—, Lluís Solsona de l’Institut Jaume Balmes de Barcelona i, finalment, en el quart nivell ―segon de batxillerat―, Xavier Fernández-Real, de l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona. Durant la cerimònia també es van lliurar els premis a als altres participants que han quedat classificats en els primers llocs de les proves i el premi del VI Concurs de Relats Cangur sobre algun tema relacionat amb les matemàtiques, que va guanyar Jaume Castells, alumne de quart d’ESO de l’Institut Can Jofresa de Terrassa, pel relat El poder de la raó.

L’acte va servir per reconèixer els dos estudiants catalans que han obtingut una medalla d’or en la fase espanyola de l’Olimpíada de Matemàtiques i que formaran part de l’equip espanyol que participarà en la 51a Olimpíada Internacional de Matemàtiques, que se celebrarà a Astana (Kazakhstan) el pròxim més de juliol. Es tracta de Xavier Fernández-Real ―que també és guanyador del quart nivell de les proves Cangur― i Guillem Alsina. A més de Perelló, a l’acte hi van intervenir el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall; el president de l’IEC, Salvador Giner i el germà Miquel Àngel Barrabeig, director general del Campus La Salle – URL. Va presidir-lo la rectora de la Universitat Ramon Llull, Esther Giménez-Salinas.

La SCM organitza, des de 1996, les proves Cangur a Catalunya, Andorra i el País Valencià. Les proves d’enguany es van dur a terme el 18 de març a Catalunya i a Andorra, i el 25 de març al País Valencià, hi van participar 22.547 joves, procedents de 632 centres escolars. Les proves consisteixen a resoldre trenta problemes matemàtics en una hora i un quart, i l’objectiu és estimular l’aprenentatge de les matemàtiques entre els estudiants de secundària i batxillerat. Les proves Cangur se celebren alhora en els diversos països d’Europa, Àsia i Amèrica que formen part de l’associació internacional Kangarou sans Frontières.
 


 

‹‹123456...262