Tauler

Concurs per a elaborar el calendari de l’Any Internacional de la Química 2011

Les novetats editorials de l’IEC per a aquest Nadal. De les cròniques inèdites de Soldevila al DIEC

Enllaços recomanats

Convocatòries




Concurs per a elaborar el calendari de l’Any Internacional de la Química 2011

 

Amb motiu de l’Any Internacional de la Química, que se celebarà l’any 2011, la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’IEC, amb el suport de la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’Institut, convoca el Concurs Calendari «Quins elements!». L’objectiu és elaborar un calendari per a l’Any Internacional de la Química 2011, a partir de dotze imatges sorprenents relacionades amb dotze elements químics.

Hi podran participar estudiants de química de qualsevol àmbit (batxillerat, cicles formatius, llicenciatura o tercer cicle), individualment, en grup o en representació d’una classe. Per fer-ho, abans hauran de respondre correctament dotze preguntes que permetran elaborar les imatges relacionades amb els dotze elements. Per exemple: quin element químic és essencial, i alhora comú, a les Dolomites i les plantes verdes? I a la torre Eiffel i la sang humana? I en el cas del museu Guggenheim de Bilbao i les pròtesis de maluc?

Cada concursant podrà presentar una proposta per un únic full o per més d’un (per tots dotze elements, com a màxim) amb una imatge (dibuix, esquema, fotografia, collage) que combini els dos subjectes de la pregunta. També es podrà concursar per la imatge de la portada, que haurà de mostrar la presència de la química en la vida quotidiana. Amb les dotze imatges guanyadores s’editarà el calendari. Els premis consistiran en sis-cents euros per cada imatge. La data límit de recepció de les propostes és el dia 15 de març de 2010, i els premis es lliuraran durant la primavera del 2010.

Consulteu les bases del concurs






Les novetats editorials de l’IEC per a aquest Nadal. De les cròniques inèdites de Soldevila al DIEC

     

Regalar un llibre és sempre una bona opció, sobretot si està fet amb el rigor que caracteritza el fons editorial de l’Institut d’Estudis Catalans. Enguany, l’IEC ofereix al públic lector una selecció de títols, publicats recentment, entre els quals destaca Entre la dictadura i la revolució: cròniques polítiques per a Ginebra i Liverpool: 1925-1947, a cura d’Albert Balcells i Enric Pujol. L’obra recull les cròniques inèdites de Ferran Soldevila a la premsa estrangera i permet conèixer, a través d’elles, l’evolució del país durant aquells anys.

Per als col·leccionistes de monedes, s’acaba d’editar el Catàleg general de la moneda catalana,de Miquel Crusafont, que classifica totes les monedes catalanes de la història en un sol llibre. Els amants del medi natural trobaran en la segona edició de L’alta muntanya catalana. Flora i vegetació, de Josep Vigo, l’obra de referència per a conèixer la flora dels Pirineus catalans. Segurament també els interessarà l’edició il·lustrada de L’origen de les espècies, l’obra més cèlebre de Charles Darwin, a cura de Juli Peretó i Andrés Moya. En total, el llibre conté aproximadament dues-centes il·lustracions de Carles Puche.

Tot això sense oblidar dues eines imprescindibles per a la llengua: el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut i el segon volum del Petit atles lingüístic del domini català, de Joan Veny, dedicat al lèxic del vestit, la casa i les ocupacions domèstiques. El Petit atles inclou més de cent seixanta mapes d’interès fonètic, morfològic i lèxic enriquits amb comentaris lingüístics, que, tot i no aprofundir en conceptes d’alta filologia, són bastits sobre una base de rigor científic. És una obra de consulta fàcil, destinada sobretot a l’alumnat universitari, de batxillerat i a persones diletants de la llengua.

Consulteu les novetats editorials







ENLLAÇOS RECOMANATS


Butlletí de la Xarxa CRUSCAT


CONVOCATÒRIES

L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça de tècnic lingüístic per a l’Oficina
de Gramàtica de la Secció Filològica.

Més informació


L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, quatre places de corrector/a de textos, de caràcter temporal per al Servei Editorial, amb una durada aproximada de quatre mesos.

Més informació


L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça de corrector/a de textos, de caràcter temporal per al Servei Editorial, amb una durada aproximada de quatre mesos.

Més informació


L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça d’editor/a de revistes científiques.

Més informació