07/09/2013

L’IEC acull el primer congrés internacional sobre Jules Verne


Amb obres com Viatge al centre de la terra, Vint mil llegües de viatge submarí o La volta al món en vuitanta dies, Jules Verne (1828-1905) va esdevenir el novel·lista francès més popular i és, després d’Agatha Christie, el segon autor més traduït de tots els temps. Tot i aquesta popularitat, Verne és un autor poc conegut i incomprès: menyspreat per la crítica que defensava la literatura acadèmica tradicional i etiquetat només com a autor de llibres d’aventures per a joves, el seu paper com a inventor del nou gènere literari de la novel·la científica va ser decisiu per a l’evolució de la literatura. A més, amb la seva obra va desenvolupar una tasca clau en la labor de la divulgació científica. Amb l’objectiu d’estudiar la vida i l’obra de l’escriptor i promoure’n el coneixement, l’Institut d’Estudis Catalans va acollir del 4 al 6 de setembre el I Congrés Internacional Vernià.

El Congrés, amb el títol Ciència, literatura i imaginació: Jules Verne i l’aventura del coneixement, va aplegar els estudiosos de l’autor francès de més prestigi i reconeixement mundial, que van presentar els seus coneixements i recerques amb un discurs assequible per a tots els públics. La conferència inaugural, titulada «Histoire d’études verniennes», va ser a càrrec de Jean Michel Margot, especialista en Verne. Es van pronunciar tres conferències més ―«Los apócrifos de Jules Verne», per part de Piero Gondolo della Riva; «Les romans que Jules Verne n’a jamais écrits», a càrrec de Volker Dehs, i «Verne i la màquina de viatjar», a càrrec d’Alain Verjat―, així com una trentena de comunicacions. Durant la celebració del Congrés , el claustre de l’IEC va acollir una exposició amb dibuixos de l’artista francès Jean Pierre Bouvet basats en l’imaginari de Jules Verne i en les màquines creades i descrites per l’escriptor francès en les seves obres.

L’organització del Congrés va ser a càrrec de la Societat Hispànica Jules Verne (SHJV), la Societat Catalana Jules Verne (SCJV), la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’IEC, i l’IEC.
 

La conferència inaugural del congrés es pot veure a la videoteca de l'IEC

 Recull de premsa


 

‹‹123456...269