Torna a les notícies
Cent cinquanta persones analitzen a l'IEC el fenomen de la digitalització en les revistes científiques
04/03/2010

Dijous 4 i divendres 5 de març  s'han celebrat a l'IEC les Terceres Jornades Catalanes de Revistes Científiques (3JCRC), que enguany s'han centrat  en l'edició eletrònica de les revistes científiques i en els projectes i iniciatives d'accés obert. Els objectius de les Jornades són donar suport als editors de revistes científiques en la millora de les publicacions, satisfer les inquietuds principals relacionades amb el món editorial i ser un punt de trobada perquè diverses revistes comparteixin experiències, analitzin la seva evolució i comentin els punts forts i febles. Les Jornades es poden veure des de la videoteca de l'IEC

En la sessió de dijous al matí,  titulada «Univers digital»,  Luis Collado, responsable de Google Books Espanya, ha parlat sobre la visibilitat de la producció editorial espanyola a Internet. Santi Muxach, cap de Recursos Digitals de l'IEC ha explicat com funciona l’Hemeroteca Científica Catalana. Dues conferències més han analitzat la presència de les revistes científiques catalanes en el context internacional. Concretament, Llorenç Arguimbau, coordinador de l'Observatori de la Recerca de l'IEC, ha detallat quina és la situació de les revistes científiques catalanes, valencianes i balears en les principals bases de dades internacionals.

Amb el títol «Experiència de revistes» la tarda del dijous  s'han analitzat  les experiències i les claus de l’èxit de les revistes Educació Química - EduQ, Enseñanza de las Ciencias, Geologica Acta i Scientia Marina.  Divendres 5 de març s'ha discutit sobre diferents parts del procés editorial: les relacions entre els editors i els autors, l’avaluació feta per experts i la presa de decisions en l’acceptació d’articles. La conferència final s'ha centrat  en la relació entre científics i comunicadors, i s'ha analitzat el paper de la revista Mètode, de la Universitat de València.