Torna a les notícies
Es presenta a l'IEC el llibre «El projecte educatiu de l’Escola Pia de Catalunya (1683-2003)»
22/01/2010

L'Escola Pia de Catalunya i la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’IEC, van presentar ahir, dijous 21 de gener, a l'Institut l'obra que repassa la història de la primera escola pública gratuïta d’Europa.

L’Escola Pia va néixer el 1597 a Roma de la mà de Josep Calassanç, un sacerdot natural de la Franja, i es va crear com una escola municipal de caràcter popular i inspirada en principis cristians. El 1683 es va establir a la vila catalana de Moià; des d’aleshores fins al moment present, l’Escola Pia ha passat per moltes vicissituds, contratemps, destruccions i supressions, però sempre ha procurat mantenir el projecte educatiu inicial. Actualment, la institució disposa de vint centres arreu de Catalunya.L’Escola Pia de Catalunya i la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (SHE), filial de l’IEC, han publicat el llibre El projecte educatiu de l’Escola Pia de Catalunya (1683-2003), de Joan Florensa, amb l’objectiu de repassar la història d’aquesta congregació «tan arrelada al país», tal com va dir el president de la SHE, Salomó Marquès, durant l’acte de presentació de l’obra.

A la presentació del llibre, a més de Marquès i de l’autor, Joan Florensa, hi van intervenir Jaume Pallarolas, provincial de la Cúria de Catalunya, i Josep González-Agàpito, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC. En el parlament, González-Agàpito va assenyalar la importància del llibre, que «situa la llarga història de l’Escola Pia en la història de Catalunya i de la religió» i permet «reconèixer la seva tasca en la construcció de Catalunya durant més de tres segles». El president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials també va reivindicar el paper de l’església en l’escolarització de la població infantil catalana, ja que en aquests centres educatius s’han format al voltant de dues terceres parts d’aquesta població.

Des de sempre, l’Escola Pia s’ha adreçat als fills de les classes mitjanes, artesanes o comercials, on han estudiat diversos personatges que han destacat en la vida política, social i cultural catalana, com Gaspar de Portolà, Antoni Gaudí, Lluís Companys, Manuel Milà i Fontanals, Josep Puig i Cadafalch, Josep Trueta o Xavier Montsalvatge, entre d’altres.