Torna a les notícies
El lingüísta alemany Claus Pusch analitza el bilingüisme canadenc a l'IEC
18/01/2010

Claus Pusc, professor de lingüística romànica a la Universitat de Friburg, va exposar quina és la situació del bilingüísme al Canadà, on l'anglès i el francès tenen estatus d'oficialitat, en la conferència «Minories francòfones del Canadà fora del Quebec», celebrada el 14 de gener  a l'IEC.

Fora del Quebec, que és l'única província de majoria francòfona, al Canadà hi ha altres províncies amb minories de llengua francesa. En conjunt, un 20% de la població canadenca té el francès com a llengua primera.

Concretament, Claus Pusch, va centrar-se en tres províncies canadenques amb una presència francòfona important: Ontorio, Manitoba i els Acadians. En primer lloc, Ontorio conté un 4,4% de francòfons que representen més de 500.000 persones. La presència francòfona, per tant, es considera important en nombres absoluts. La capital, que també és capital federal, Ottawa, compta amb un 16% de població francòfona i,  alhora, es beneficia del reconeixement oficial del francès conjuntament amb l’anglès.

En segon lloc, Manitoba, compta amb un 4,4% de població francòfona. Aquesta província té un imporant caràcter francès que fa que, entre d’altres aspectes, tingui una emblemàtica universitat francòfona. Segons va explicar Pusch, a aquesta província va sorgir una comunitat nova anomenada Métis de la barreja entre la comunitat francesa i indiana (de llengua Cree). Aquesta població parla una llengua mixta entre el francès i el Cree anomenada Mitchif.

Per últim, Claus Pusch va parlar dels Acadians o les províncies marítimes. Una d’aquestes províncies és New Brunswick , on un 33% de població és francòfona i és l’única província del Canadà oficialment bilingüe. Acadia té una vida cultural francòfona molt activa i compta amb una llengua mixta, el Chiac, que és una llengua entre el francès i l’anglès.

La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l'IEC: