09/12/2009

Comença el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2009»


Elinor OstromL’Institut d’Estudis Catalans (IEC) inicia dijous, 10 de desembre, el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2009», en què s’estudiarà quina ha estat la contribució de cadascun dels guardonats en la seva matèria.

La Fundació Nobel lliurarà demà, dijous 10 de desembre, els premis Nobel als guardonats d’enguany. Coincidint amb l’efemèride, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) inicia el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2009». La primera sessió serà a càrrec de Francesc Xavier Mena, catedràtic d’Economia de la Universitat Ramon Llull i professor d’ESADE. Mena parlarà del Premi Nobel d’Economia —que enguany ha estat ex aequo per a Elinor Ostrom i Oliver E. Williamson— demà, 10 de desembre, a les set del vespre, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC (carrer del Carme, 47). Presentarà l’acte Pere Puig, president de la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC.
El Premi Nobel d’Economia, instaurat el 1968, aquest any ha reconegut, d’una banda, Elinor Ostrom per haver demostrat com la propietat comunitària es pot gestionar amb èxit mitjançant les associacions d’usuaris; i de l’altra, Oliver E. Williamson per haver desenvolupat una teoria on les empreses poden servir d’estructures per a resoldre conflictes. Segons la Fundació Nobel, al llarg les dues últimes dècades, aquestes contribucions han estat fonamentals per a avançar en la recerca en governança econòmica.
La conferència sobre els dos guardonats amb el Premi Nobel d’Economia obre el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2009», que durant el mes de desembre se celebrarà a la Casa de Convalescència, seu de l’IEC; i els mesos de gener i febrer del 2010, a València. La propera conferència, que es farà el dilluns 14 de desembre, serà sobre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina concedit a Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostak; el dimarts 15 de desembre, sobre el Premi Nobel de Física concedit a Charles K. Kao, Willard S. Boyle i George E. Smith; el dimecres 16 de desembre, sobre el de Química, que enguany ha guardonat Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz i Ada E. Yonath i, finalment, el divendres 18 de desembre, sobre el Premi Nobel de Literatura concedit a Herta Müller.
 


 

‹‹123456...268