27/11/2009

Escriptors, traductors i estudiosos de dins i fora del domini lingüístic català participaran en el Simposi Carles Riba


Avui divendres s'ha presentat el III Simposi Carles Riba, que se celebrarà a Barcelona del 30 de novembre al 2 de desembre. El simposi és l'acte central de la commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Carles Riba, i ha estat presentat pel president de l'IEC, Salvador Giner; el president de l'Aula Carles Riba de la UB i membre de l'IEC, Carles Miralles, i la directora de l'Aula Carles Riba, Montserrat Jufresa.

Les jornades es podran veure a través de lavideoteca de l'IEC

Riba i la literatura europea; la irradiació de l’obra de Riba als Països Catalans i a Espanya; la vigència de la poesia de Riba, i la llengua i els gèneres literaris en la seva obra, seran els eixos temàtics del Simposi Carles Riba,  que és organitzat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona.

L’objectiu global del simposi és plantejar la vigència de la poesia de Riba com a lectura i la de tota l’obra com a objecte d’estudi particularment significatiu del projecte cultural del Nou-cents. Per aquest motiu, el Simposi comptarà amb l’aportació de més d’una vintena d’escriptors, traductors i estudiosos de l’obra de Carles Riba, procedents de dins i fora del domini lingüístic català. A més, hi ha prevista una darrera sessió dedicada a evocar el vessant humà de Riba a través del testimoni d’alguns intel•lectuals, com Joaquim Moles, que el van tractar.

Pel que fa a la influència de Riba en la literatura europea, el dilluns 30 de novembre, Giuseppe Grilli, de la Universitat de Roma; Denise Boyer, de la Universitat de París-Sorbona, i els escriptors Sam Abrahams i Jordi Llovet parlaran de l’humanista i viatger i de la seva relació amb les cultures francesa i anglosaxona. De la irradiació de l’obra ribiana als Països Catalans i a Espanya en parlaran, el mateix dia, Ferran Carbó, president de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Margalida Pons, de la Universitat de les Illes Balears; l’escriptor Jordi Amat, i el professor de la UAB Jordi Mas. El dimarts 1 de desembre, una part del Simposi es dedicarà a analitzar la poesia de Carles Riba amb Jordi Malé, professor de la Universitat de Lleida; Jordi Pujol, de la Universitat de Barcelona; Enric Sullà, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i els escriptors Jordi Cornudella i Víctor Obiols. La tarda del dia 1 i dimecres 2 de desembre es dedicaran a analitzar la incidència que la llengua i els gèneres literaris emprats per Riba —incloses les traduccions— han tingut en la configuració de la llengua i la tradició literària.

Les ponències i taules rodones del 30 de novembre i 1 de desembre se celebraran a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, i la sessió del 2 de desembre es farà a l’aula magna de la Universitat de Barcelona. La inauguració del Simposi Carles Riba serà el dia 30 de novembre a dos quarts de deu del matí, a càrrec del president de l’IEC, Salvador Giner; el president de la Secció Filològica de l’Institut, Joan Martí i Castell; el president de l’Aula Carles Riba de la UB i membre de l’IEC, Carles Miralles, i les directores de l’Aula Carles Riba, Montserrat Jufresa i Rosa Cabré. La cloenda del Simposi serà el 2 de desembre, a tres quarts de dues del migdia, a la Universitat de Barcelona i comptarà amb la participació de Dídac Ramírez, rector de la UB; Adolfo Sotelo, degà de la Facultat de Filologia, i Carles Miralles.

El Simposi Carles Riba és presidit per Carles Miralles i coordinat per Jordi Malé.
 


 

‹‹123456...266