Torna a les notícies
El DVD Pop lletrat, d’Enderrock; el microespai de TV3 Català a l’atac, i el concurs de microrelats de l’Institut Ramon Llull, es presenten a l’IEC
15/12/2011

El DVD Pop lletrat: lletres sentides; el microespai de TV3 Català a l’atac, i el concurs de microrelats mitjançant el Twitter de l’Institut Ramon Llull ―tres iniciatives que s’emmarquen dins l’Any de la Paraula Viva, que commemora el centenari de la Secció Filològica de l’IEC―, es van presentar el dijous 15 de desembre, en una roda de premsa. Hi van intervenir, a més del president de la Secció, Isidor Marí, alguns dels protagonistes de cada iniciativa.

«Els de la meva generació patim un trauma, i és una falta de la lletra de la cançó “Boig per tu”, de Sau: en comptes de dir reflectir, que és el que seria correcte, diu reflexar», va explicar Màrius Serra, durant la presentació de Pop lletrat, «i contra això, contra una cançó que han cantat i canten milers de goles, l’IEC no hi pot combatre». Amb aquest exemple, el lingüista i escriptor volia explicar com les cançons «són la manera més eficaç i influent de la cultura de masses per a garantir la riquesa i l’evolució de la llengua».

Pop lletrat: lletres sentides és un DVD documental de cinc capítols en què Màrius Serra dialoga amb cinc músics de tots els territoris de llengua catalana: Cris Juanico, Feliu Ventura, Quim Vila, Carles Sanjosé (Sanjosex) i Xarim Aresté (Very Pomelo), amb l’objectiu d’analitzar les paraules que usen en les seves cançons. Es tracta d’un projecte del Grup Enderrock, que ha rebut el suport de l’IEC i el TERMCAT, la Institució de les Lletres Catalanes, la Direcció General de Política Lingüística i Linguamón. La idea de tirar endavant aquest projecte va sorgir arran de la celebració del vint-i-cinquè aniversari del TERMCAT i l’objectiu era, tal com va explicar la directora, Rosa Colomer, «parlar de la neologia però d’una manera lúdica i donar als joves idees sobre com en pot ser, de creativa, la llengua».

D’altra banda, Català a l’atac és un microespai de quaranta-cinc segons que TV3 posarà en marxa properament i que té per objectiu desplegar la immensa riquesa de la llengua catalana. Català a l’atac parteix del cèlebre palíndrom amb la finalitat de difondre aspectes del català de manera entretinguda i amb sentit de l’humor. Aquest espai ha estat ideat i dirigit per Enric Gomà, amb Josep Maria Martorell a la realització i Pep Presas al disseny gràfic.

Finalment, durant la roda de premsa es van anunciar els noms dels microrelats premiats en el concurs que van organitzar l’Institut Ramon Llull i l’IEC i que s’adreçava als estudiants de català a l’exterior. El microrelat guanyador va ser: «Ella deixa la nota al llit: “Papa, m’han robat, apallissat, violat. Em moriré! Comprendràs que un 3 d’anglès no és greu”», de Mélissa Séchery, estudiant de català a la Universitat de Rennes II (Universitat de l’Alta Bretanya). Atesa la qualitat dels treballs, el jurat va considerar oportú concedir un accèssit al relat «Pastanagues a la mitjanit, arròs al matí, cafè i te a qualsevol hora del dia, però sobretot a la nit. Som un desastre», de Daria Prokakhina, de la Universitat Estatal de Sant Petersburg. En total, hi van participar dos-cents trenta-un microrelats. Durant dos mesos, cada setmana s’escollien els microrelats finalistes, que es penjaven a la pàgina del concurs al Facebook, des d’on es podien votar.