26/10/2022

«Les varietats dialectals del català són el nostre tresor més preuat», afirma la presidenta del Govern balear en la inauguració del curs de l’IEC


La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha fet la cloenda de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023 de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, en l’obertura, ha subratllat la diversitat i riquesa territorial de l’IEC i el paper clau de persones de les Balears en l’estudi i la cura de la llengua i la cultura catalanes. La celebració ha comptat amb una conferència de la filòloga Mar Massanell i una interpretació musical a càrrec de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha afirmat que les varietats dialectals no poden ser un terreny per a incentivar el conflicte polític. Ha insistit que cal evitar que «la realitat de les varietats dialectals es converteixi en una excusa per a alimentar discursos segregacionistes»; ben al contrari, «hem de fer de les modalitats del català el nostre tresor més preuat». I ha recordat que la llengua és fonamental per a la cohesió social i que és molt important que les persones nouvingudes la coneguin i la parlin. La presidenta Armengol ha explicat que «a les Illes Balears hem restablert la pau social al voltant de la llengua», però que cal mantenir-se alerta. Finalment, ha manifestat la voluntat de donar suport a la tasca de l’IEC.

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha subratllat el paper de l’IEC com a eix vertebrador de la llengua i la cultura catalanes i ha recordat les grans aportacions de baleàrics com Aina Moll, Miquel Costa i Llobera, Joan Veny i Antoni M. Alcover, entre molts d’altres.

Mar Massanell, membre de la Secció Filològica de l’IEC, ha pronunciat la conferència inaugural, titulada «A vegades se mos apegue paraules que les sints a les notícies». La recerca lingüística com a acte d’amor. Finalment, i després de la cloenda de Francina Armengol, la cantant Maria del Mar Bonet i el músic Borja Penalba han fet una interpretació musical.

Podeu trobar les fotografies de l’acte a: https://flic.kr/s/aHBqjAcHGR


 

‹‹123456...268