Torna a les notícies
Els canvis de paradigma en la recerca musicològica centren el I Congrés Internacional de la Societat Catalana de Musicologia
03/05/2022

La Societat Catalana de Musicologia (SCMUS), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va organitzar del 26 al 29 d’abril, a la seu de l’IEC, el I Congrés Internacional de la Societat Catalana de Musicologia: «Canvis de paradigma en la recerca musicològica». El simposi va ser coordinat per Jordi Ballester Gibert, president de la SCMUS, i Emili Ros-Fàbregas, del comitè organitzador del congrés.

La presentació va ser a càrrec dels mateixos coordinadors. Ballester va manifestar l’objectiu de l’organització del congrés: «Volem generar complicitats i crear nous vincles entre investigadors per compartir nous mètodes i noves perspectives.» La trobada per posar en comú l’estat de la musicologia respon a la raó de ser de la SCMUS. «Amb aquesta jornada, animem a activar la recerca en musicologia a casa nostra», va assegurar.

«El primer repte que tenim és veure si la gent respon per tal de saber què podem fer en el context català, però també mirant més enllà», va plantejar Ros-Fàbregas en la seva intervenció. Així mateix, va posar sobre la taula la transcendència de la cooperació per no quedar-se enrere en la revolució digital, que ha suposat un canvi de paradigma fonamental en l’àmbit de la musicologia: «El coneixement serà més obert i flexible si hi ha una comunicació permanent.» Per tant, la finalitat del simposi és fomentar la col·laboració per confrontar idees i propostes.

Més de vuitanta ponents van participar en les quinze sessions emmarcades en el programa del congrés, que van incloure xerrades i taules rodones. Els temes que s’hi van abordar van ser diversos, com ara la musicologia a Catalunya i els reptes de futur, les músiques de tradició oral, els arxius i fonts per a la recerca musical, o les músiques populars dels segles XVIII i XIX, entre d’altres. Per acabar la trobada, es va fer un aperitiu de comiat al claustre de la Casa de Convalescència.