01/04/2022

L'IEC acull l’homenatge a l’escriptor Josep Vallverdú


El dimecres 30 de març va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC l’acte d’homenatge a l’escriptor Josep Vallverdú, organitzat per l’editorial La Galera i el Grup Enciclopèdia. L’acte, a més, va servir per presentar El vuitè nan, el darrer llibre de l’escriptor lleidatà, que ben aviat complirà noranta-nou anys. 

Va obrir l’acte Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, que va expressar l’admiració i afecte «a l’amic i al company, tot un clàssic viu». 

 

Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l’IEC, va recordar que, tot i que ara sembla que són temps difícils, «més difícil ho va tenir ell», i després va ser el torn de Joan Abellà, director general del Grup Enciclopèdia, qui va pronunciar unes paraules sobre la importància de Josep Vallverdú i les seves obres en la història de La Galera i la literatura infantil i juvenil catalana.

Després, Maria Pujol Valls, professora i investigadora de literatura infantil i de comunicació escrita a la Universitat Internacional de Catalunya i autora del llibre Josep Vallverdú: entre l'activisme cultural i el talent literari, va posar-se darrere el faristol amb la seva filla Gisela per a explicar que cada nit abans d’anar a dormir llegeixen un capítol d’El vuitè nan.  Per a Pujol, la Gisela representa «aquests nens i joves que van començar a llegir amb els contes de Vallverdú», llibres com Rovelló, En Roc Drapaire o Un cavall contra Roma. Vallverdú, a més, és autor d’obres de novel·la, assaig i poesia i de traduccions.

Després va iniciar-se un emotiu diàleg entre Vallverdú i Màrius Serra, també membre de la Secció Filològica de l’IEC. Vallverdú va explicar per què havia volgut agafar un conte tradicional com La Blancaneu per fer-ne la seva versió, i com els seus protagonistes parteixen d’arquetips per després dur-los al seu terreny. 

Interrogat pels seus projectes futurs, Vallverdú va explicar que té diversos llibres escrits «que ja es publicaran». I una cosa que continua fent, ha dit, és col·laborar amb la premsa, especialment la premsa comarcal, a la qual creu que s’ha de donar suport.

L’acte va acabar amb el regal que Cuchu, il·lustradora d’El vuitè nan, va lliurar a Josep Vallverdú: un dels dibuixos del llibre, emmarcat.

Finalment tots els assistents van poder gaudir d’un refrigeri al claustre de la Casa de Convalescència amenitzat pel duo Tejedo-Mainé.


 

‹‹123456...259