Torna a les notícies
Eusko Ikaskuntza acull la jornada La Unió Europea davant els conflictes de sobirania: cap a un marc de claredat
18/03/2022

El dilluns 21 de març tindran lloc al Palau Miramar de Donostia-Sant Sebastià, seu d’Eusko Ikaskuntza (Societat d’Estudis Bascos), les jornades La Unió Europea davant els conflictes de sobirania: cap a un marc de claredat, organitzades pels grups parlamentaris europeus GUE/ENGL (The Left in the European Parliament) i RE (Renew Europe) amb Eusko Ikaskuntza com a col·laborador científic. 

Aquestes jornades tenen com a objectiu principal presentar, a tres quarts de dotze, la darrera versió del document de bases per a la resolució de conflictes territorials de sobirania promogut per Eusko Ikaskuntza i l’Institut d’Estudis Catalans i rebre aportacions de la societat civil amb la finalitat de presentar-lo a la Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe). Un document resultant d’un procés col·laboratiu en què han participat més de vuitanta persones expertes en la matèria, reconegudes internacionalment.

Per contextualitzar, comprendre el document de bases per a la resolució de conflictes territorials de sobirania, rebre aportacions i valorar les oportunitats que l’ecosistema de la Unió Europea ofereix per implementar un marc europeu de claredat, la jornada s’estructurarà en tres panells amb espais per al diàleg i recollida d’aportacions mitjançant dinàmiques participatives:

1. Gestió democràtica dels conflictes de sobirania en el context estatal, europeu i mundial. Aportacions a la Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe).

Es reflexionarà sobre el context polític actual i la conveniència d’impulsar un marc de claredat com a aportació tant a l’estat de dret europeu com a la resolució de conflictes de sobirania interns als estats des d’una perspectiva acadèmica, amb aportacions teòriques comparades i diàleg sobre l’aportació que la Unió Europea podria fer a la resolució democràtica dels conflictes de sobirania als estats europeus.

2. Cap a un marc de claredat europeu. Continguts del document de bases.

Es presentaran les claus principals del document de bases per a un marc de claredat europeu promogut i treballat per Eusko Ikaskuntza i l’Institut d’Estudis Catalans. S’obrirà un diàleg estructurat participatiu per recollir aportacions i l’accent de la societat civil sobre els aspectes més rellevants del document de bases.

3. Dimensió instrumental: sobre la implementació d’un marc de claredat a les institucions europees.

Es valoraran les oportunitats que l’ecosistema de la Unió Europea ofereix per a la implementació d’un marc europeu de claredat per a la resolució de conflictes territorials.

Després de la contextualització des d’una perspectiva acadèmica, s’obrirà el debat amb una taula rodona amb europarlamentaris i europarlamentàries.

Podeu veure el programa de les jornades aquí.