Torna a les notícies
Teresa Cabré: «L’IEC participarà en el Pacte Nacional per la Llengua amb eines per a la unitat lingüística, com el futur diccionari pancatalà»
23/02/2022

La presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, ha participat en la primera reunió del Pacte Nacional per la Llengua, que s’ha celebrat aquest dimarts al Palau de la Generalitat. Durant la trobada s’ha presentat l’informe «Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana», un document acadèmic coordinat per Miquel Àngel Pradilla i Isidor Marí, membres de l’IEC, en què també han participat Maria Corominas, vicepresidenta de l’IEC, i experts de diferents universitats. 

L’informe servirà de base per al procés participatiu sobre el Pacte Nacional per la Llengua, les premisses del qual, explica Teresa Cabré, són: «La unitat de la llengua, el reconeixement dels reptes de futur i la necessitat de prendre mesures per superar-los.» La participació de l’IEC en aquest debat —ha detallat— «consistirà a oferir eines codificades adaptades a tot tipus de destinataris i a impulsar la unitat, amb iniciatives com el futur diccionari pancatalà, que és un diccionari que mira la totalitat del domini». «També els he demanat que no ens portin a confusions, que tot aquest procés tingui un lideratge clar i que no es portin a terme iniciatives contradictòries. El pacte ha de ser un paraigua sota el qual s’aixopluguin totes les accions que tinguin com a objectiu la llengua», ha afegit.

La presidenta de l’Institut ha explicat també que l’informe acadèmic que s’ha presentat és una fotografia de «la situació demogràfica, demolingüística i jurídica del català, que analitza el seu ús en l’educació, en el món socioeconòmic i sociosanitari i en les indústries culturals». Amb les dades que ofereix, el document també adverteix que «s’han de prendre decisions polítiques per portar el català a la normalitat».

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha presidit la reunió, ha remarcat que el Pacte Nacional per la Llengua «ha de ser un dels grans instruments de consens de les pròximes dècades». A la trobada hi han assistit també el vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori Jordi Puigneró, la consellera de Cultura Natàlia Garriga, el secretari de Política Lingüística Francesc Xavier Vila, representants dels partits polítics que formen part del Pacte, sociolingüistes i entitats membres del Consell Social de la Llengua Catalana, i altres entitats representatives del foment de la llengua.