Torna a les notícies
L’Institut d’Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen un homenatge al pare Massot pel seu vuitantè aniversari
25/11/2021

L’acte tindrà lloc el dilluns 13 de desembre, a les 18 h, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC L’humanista, filòleg, assagista i investigador Josep Massot i Muntaner, conegut per tothom amb el nom de pare Massot, acaba de fer vuitanta anys. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), del qual és membre des del 1999, i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) li han organitzat un homenatge, que tindrà lloc a la seu de l’IEC.  

L’obertura de l’acte serà a càrrec de Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; d’Izaskun Arretxe, directora de la ILC, i de Manel Gasch, pare abat de Montserrat.

Tot seguit, el pare Massot mantindrà una conversa amb Margalida Tomàs, historiadora de la literatura. Després es farà una taula rodona moderada per l’escriptora Lluïsa Julià, en la qual participaran Manuel Llanas, editor; Carme Gregori, professora i investigadora experta en literatura catalana; Joan Martí i Castell, membre de l’IEC; Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, i la filòloga Carme Oriol, que abordaran les diverses facetes professionals del pare Massot.

L’acte comptarà també amb l’actuació musical de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba.
Per a poder assistir-hi, com que les places són limitades, s’han de reservar enviant un correu electrònic a ilc.cultura@gencat.cat. Cal indicar el nom i cognoms, l’adreça de correu electrònic i també un número de telèfon de contacte.

La trajectòria del pare Massot

Josep Massot i Muntaner va néixer a Palma l’any 1941. És monjo de l’abadia de Montserrat; és membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, de la qual va ser president entre 2014 i 2018, i és fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC. Josep Massot i Muntaner és director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat des del 1971 i conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Va ser secretari de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1973-1993), va dirigir el Diccionari de la literatura catalana (1977-1979) i va fundar la revista Randa. Ha publicat nombrosos llibres i articles sobre història de la cultura, especialment contemporània.

Ha rebut nombrosos guardons i distincions, entre els quals destaquen el Premi Francesc de Borja Moll, modalitat dels Premis 31 de Desembre de l’Obra Cultural Balear (1989); el Premi de la Crítica Serra d’Or (1993); el Premi Sanchis Guarner (1994); la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1996); el Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya (1997); el Premi Ars Magna de la Casa Catalana de Mallorca (1999); la Medalla d’Honor i Gratitud de l’Illa de Mallorca (categoria d’or) del Consell de Mallorca (2009); el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural (2012); la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2018) i la Medalla d’Or de les Illes Balears, atorgada pel Govern de les Illes Balears (2019). Ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (1998) i per la de València (2016).