Torna a les notícies
El claustre de l’IEC acollirà l’exposició «Dones economistes»
16/09/2021

La Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), inaugurarà la mostra «Dones economistes» el proper dimarts 21 de setembre al pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC. L’acte començarà a les 17.30 h i comptarà amb les intervencions de Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Jaume Giró, conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya; Ester Oliveras, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya, i Eduard Arruga, president de la SCE.  

Tot seguit, a les 18 h, tindrà lloc la conferència «Un nou Bretton Woods després de la pandèmia?», a càrrec del catedràtic d’economia i exrector de la Universitat de Barcelona Joan Tugores Ques. La ponència intentarà posar llum sobre el futur de la globalització després de la COVID-19 i sobre els canvis en les seves regles que serien desitjables o possibles.

Les persones que s’inscriguin en aquest enllaç  podran seguir la xerrada de manera virtual mitjançant la plataforma Zoom.

L’exposició, que es podrà visitar fins al dijous 21 d’octubre a la seu de l’IEC, consistirà en vint-i-dos panells, en què es glossen les trajectòries de dones economistes: deu d’estrangeres i dotze de catalanes. La SCE, amb la col·laboració de la Secretaria Científica de l’IEC, s’ha volgut adherir a aquesta iniciativa que va iniciar el Col·legi d’Economistes de Catalunya el 2020, que pretenia mostrar el paper rellevant de les dones economistes al llarg de la història, ja que les seves contribucions sovint han estat ignorades o relegades a un segon pla. La col·laboració de la SCE ha permès ampliar l’exposició amb totes les economistes catalanes recollides al Diccionari d’economistes catalans, editat recentment per la SCE, i que són: Maria Baldó i Massanet, Muriel Casals i Couturier, Micaela Chalmeta, Gabriela Dalla-Corte i Caballero, Emilia Hazelip, Elsa Hoërler Nier, Regina Lamo Jiménez, Carme Massana i Calvete, Maria Pi i Ferrer, Mercè Sala Schnorkowski, i Maria del Carme Vehils i Grau-Bolívar. A l’exposició també hi ha un panell dedicat a Inmaculada Fernández de Retuerto, que fou col·laboradora en l’edició del Diccionari d’economistes catalans i que va morir recentment.

Amb tot, avui són encara poques les dones economistes conegudes o que han assolit càrrecs rellevants. La seva incorporació ha estat molt gradual per les dificultats que han tingut a l’hora d’accedir a l’educació universitària, al món acadèmic i al món professional.