Agenda

divendres  26 abril 2019
20 h
Nit de Sant Jordi

divendres  26 abril 2019
9.30 h
Jornada tècnica «El bernat marró marbrejat a Catalunya»

dilluns  29 abril 2019
17 h
Presentació del projecte sobre la Seqüenciació dels genomes de les espècies eucariotes dels Països Catalans

dilluns  29 abril 2019
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  29 abril 2019
19 h
Conferència del cicle Gòtic a l’abast

dimarts  30 abril 2019
12 h
Lliurament dels premis i les borses d’estudi de l’IEC

dimarts  30 abril 2019
19 h
Acte de commemoració dels 40 anys de Grup Promotor / Santillana 

divendres  3 maig 2019
12 h
Presentació de les Jornades d’Arqueologia de Calaceit

dissabte  4 maig 2019
9.30 h
Jornada Pedagògica per a l’Ensenyament de la Llengua Anglesa

dilluns  6 maig 2019
19 h
Conferència del cicle Gòtic a l’abast


:: Més activitats ::
 
10/06/2011
Marina Subirats, guardonada amb el II Premi Catalunya de Sociologia

Marina Subirats va rebre ahir a l’IEC el II Premi Catalunya de Sociologia ―que atorguen l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC, i el Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya― en reconeixement a la seva trajectòria científica i professional. Durant l’acte de lliurament del premi es va posar en relleu la trajectòria de la sociòloga, especialment remarcable en els àmbits de la sociologia de gènere o l’educació, i també el seu compromís social i cívic. El Premi Catalunya de Sociologia, de periodicitat biennal i dotat amb sis mil euros, reconeix científics i professionals de l’àmbit de la sociologia. El guanyador de la primera edició d’aquest premi va ser el sociòleg Manuel Castells, l’any 2008.

L’escriptora Gemma Lienas, en representació de Dones en Xarxa, va ser l’encarregada de conduir l’acte, que van presidir la degana del Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, Anna Parés; el president de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, Josep M. Rotger, i el president de l’Institut, Salvador Giner.

El sociòleg Oriol Homs, membre de la junta de l’ACS, i Cristina Sánchez, de la Universitat Autònoma de Barcelona, van fer la laudatio de la guardonada. Homs va destacar «l’estructura racional, l’anàlisi ben feta i rigorosa de la realitat» que caracteritzen la seva obra, una obra que va «obrir camins en el camp de la dona, ja que Marina Subirats va estar sempre molt preocupada per desmuntar la cultura masculina predominant». D’altra banda, Cristina Sánchez la va definir com una persona «tafanera», una qualitat que, tal com va dir, és «fonamental per ser un bon sociòleg».
 

La guardonada

Marina Subirats Martori (Barcelona, 1943) és sociòloga i catedràtica emèrita de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i postgraduada en sociologia per l’Escola Pràctica d’Estudis Superiors de París (1967). La seva estada a París ―durant la qual va investigar al Laboratori de Sociologia Industrial, sota la direcció del professor Alain Touraine―, «va capgirar la manera que tenia d’entendre el món», especialment en uns moments que, tal com va afirmar durant l’acte de lliurament del premi, a Espanya tot girava al voltant de l’home. «No s’havia arribat ni a l’home i la seva circumstància de què parlava Ortega», va dir. En aquest sentit, Subirats va explicar que ha vist el naixement d’un nou món: el de les dones, que és un món enormement creatiu».

Subirats va ser directora de l’Institut de la Dona del Ministeri de Assumptes Socials d’Espanya (1993-1996), regidora d’Educació i tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona (1999-2006). Actualment és membre del Consell Escolar de l’Estat. Ha escrit diversos llibres i articles sobre temes d’educació de gènere i d’estructura social de Catalunya. Els més recents són Balones fuera (amb A. Torné, 2007) i Mujeres y hombres ¿Un amor imposible? (amb M. Castells, 2007). Té diverses publicacions sobre la societat metropolitana de Barcelona i un llibre en preparació sobre l’evolució d’aquesta societat des dels anys vuitanta.

 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

De Theodore Gray.

Segona edició d’Els elements. Una exploració visual de tots els àtoms coneguts de l’Univers

 

A cura de Vicenç Beltran, Tomàs Martínez i Irene Capdevila

Ramon Llull, els trobadors i la cultura del segle XIII

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència