Agenda

dimarts  22 octubre 2019
18 h
Inauguració del curs 2019-2020 de l’IEC

dimecres  23 octubre 2019
9.30 h
Building Bridges 2019, el congrés anual de l’Academia Europaea

dijous  24 octubre 2019
16 h
VII Jornades sobre l’Ensenyament de la Física i la Química a l’Educació Secundària

dijous  24 octubre 2019
9.30 h
Jornada tècnica Comunicació estratègica per a les entitats ambientals

divendres  25 octubre 2019
18.30 h
Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Sueca (Ribera Baixa)

divendres  25 octubre 2019
9.30 h
Simposi Alexandre Galí

dilluns  28 octubre 2019
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal
 

dilluns  28 octubre 2019
19 h
Conferència «El monestir de Santa Maria de Vallverd»

dilluns  28 octubre 2019
19 h
Sessió de presentació de Joaquim Bruna  

dimarts  29 octubre 2019
18.30 h
Conferència inaugural del curs 2019-2020 de la Societat Catalana de Geografia


:: Més activitats ::
 
04/10/2019
L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

El dijous 3 d’octubre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la presentació de l’edició en català del llibre de Mario Bunge Filosofia de la tecnologia, coeditat per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’acte s’emmarca en la celebració del centenari del filòsof argentí.

En la presentació van participar l’editor i traductor del llibre, Antoni Hernández-Fernández, i Alfons Barceló, autor del pròleg de l’obra. L’acte també va comptar amb la presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Alícia Casals, i amb la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán.
 

Hernández va apuntar que Bunge «ha posat la tecnologia al mapa de la filosofia» i que ha reivindicat «la importància de la tecnoètica». Es va avançar molt parlant ja als anys setanta de la «manipulació tecnològicament mediada, quan encara no existien les xarxes socials», va afegir l’editor. Hernández va afirmar que el llibre de Bunge és fascinant, perquè «conté problemes filosòfics inexplorats, com ara la natura del que és artificial, la intervenció de regles en el procés tecnològic i les complexes problemàtiques de la tecnoètica». Per finalitzar la seva intervenció, l’editor va apuntar que no ha trobat «cap altre filòsof tan sistemàtic en la definició de la tecnologia com Bunge i alhora tan sincer en relació amb el subdesenvolupament i la ignorància dels temes tecnològics per part de molts filòsofs fins a finals del segle XX, amb notables excepcions com Ortega y Gasset».

Barceló, per la seva banda, va subratllar que «l’ambició temàtica de Bunge és immensa: va parlar de lingüística, de ciències socials i, ja als anys noranta, es va atrevir amb la política». Barceló va explicar que «una de les idees principals de Bunge, que és una eina que ell utilitza molt, és la noció de sistema. Inventat pels il·lustrats francesos, aquest concepte va ser perfeccionat per Bunge. El va aplicar a tots els àmbits. Ell subratlla que per a conèixer bé qualsevol sistema cal saber de què està fet, quina xarxa de relacions hi ha entre els seus elements i quins són els mecanismes que fan que un sistema s’ajusti o desaparegui. Aquesta idea li serveix per a entrar en el camp de les ciències socials.»


Filosofia de la tecnologia, una obra plenament vigent

L’obra és la primera de la col·lecció «Habilis: Tecnologia i Societat», que neix com una iniciativa de la Societat Catalana de Tecnologia per a apropar al gran públic aquells temes que connecten la tecnologia amb les humanitats. La col·lecció «Habilis: Tecnologia i Societat» vol ser un punt de trobada interdisciplinari que mostri el potencial humanitzador de la tecnologia i la rellevància social que té.

Mario Bunge, nascut a Buenos Aires ara fa un segle, és físic i filòsof. En aquesta ciutat va fundar la Universitat Obrera Argentina, que va ser clausurada l’any 1943 per la dictadura militar. Després d’exiliar-se i recórrer diverses universitats nord-americanes i europees, es va establir finalment a la Universitat McGill, a Montreal (Canadà), on va desenvolupar la major part de la seva carrera acadèmica i on encara avui, amb cent anys, és un professor emèrit en actiu. A més de la seva recerca en física, Mario Bunge és especialment reconegut com a filòsof de la ciència i paladí del pensament crític davant de les pseudociències. Ha rebut dinou doctorats honoris causa i fou distingit amb el Premi Príncep d’Astúries d’Humanitats l’any 1982.
 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Mario Bunge

Filosofia de la tecnologia

 

Institut d'Estudis Catalans

Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència