Agenda

dimarts  22 octubre 2019
18 h
Inauguració del curs 2019-2020 de l’IEC

dimecres  23 octubre 2019
9.30 h
Building Bridges 2019, el congrés anual de l’Academia Europaea

dijous  24 octubre 2019
16 h
VII Jornades sobre l’Ensenyament de la Física i la Química a l’Educació Secundària

dijous  24 octubre 2019
9.30 h
Jornada tècnica Comunicació estratègica per a les entitats ambientals

divendres  25 octubre 2019
18.30 h
Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Sueca (Ribera Baixa)

divendres  25 octubre 2019
9.30 h
Simposi Alexandre Galí

dilluns  28 octubre 2019
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal
 

dilluns  28 octubre 2019
19 h
Conferència «El monestir de Santa Maria de Vallverd»

dilluns  28 octubre 2019
19 h
Sessió de presentació de Joaquim Bruna  

dimarts  29 octubre 2019
18.30 h
Conferència inaugural del curs 2019-2020 de la Societat Catalana de Geografia


:: Més activitats ::
 
12/09/2019
El futur de l’economia catalana va centrar la commemoració de la Diada a l’IEC

Ahir, 11 de Setembre, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Van assistir a l’acte Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Josep Bargalló, conseller d’Educació, i Natàlia Mas, secretària d’Economia, entre d’altres.

Joandomènec Ros, president de l’IEC, va iniciar els parlaments i va subratllar que l’Institut sempre ha posat en relleu i ha impulsat «la potència cultural, científica i social de Catalunya. L’IEC és un dels forjadors de la identitat nacional catalana.» El president va recordar que l’Institut «està arrelat als Països Catalans i s’ha manifestat sobre drets inalienables sovint trepitjats. Va signar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i el Pacte Nacional pel Referèndum.» Finalment, Ros va recordar que l’IEC «sempre ha organitzat seminaris i jornades dedicats a pensar la cultura, l’ensenyament i la política en la Catalunya del futur, i ho seguirà fent». El president també va tenir un record per als presos i els exiliats del procés polític català.

Andreu Mas-Colell, economista i membre de l’IEC, va impartir la conferència «El futur de l’economia catalana: brillant o mediocre?». L’exconseller de la Generalitat va desgranar les condicions que considera necessàries per a una Catalunya pròspera i va deixar clar que no comparteix la tendència actual al pessimisme sobre el futur, ja que està convençut que està lligat a tres factors: «la sort, la cultura de la gent i les decisions de les institucions». Mas-Colell es va mostrar convençut que «les economies brillants del futur estaran basades en el coneixement i seran innovadores i productores d’idees» i va advertir que «Catalunya ha de ser aquí». En aquest context, va reivindicar la importància de les universitats, que «han d’estar a l’altura». Va afegir que, actualment, «els centres universitaris pateixen la cotilla de l’Estat, que les encarcara, i problemes de finançament, que, en temps de recuperació econòmica, cal resoldre».

Mas-Colell va defensar també que «calen molts cervells ben pagats vivint i treballant a Catalunya, en xarxa amb el món» i que, per fer-ho possible, és imprescindible tenir unes bones infraestructures (de coneixement, de transport i de telecomunicacions). També va advocar per la globalització de les empreses i pel paper protagonista dels emprenedors i els professionals, per davant de les «dinasties burgeses». El capital col·lectiu català serà «la suma d’infinites aportacions de treball individual», va afegir.

Finalment, es va preguntar si la independència política de Catalunya és necessària per a garantir-ne la prosperitat econòmica i la resposta va ser negativa, perquè va argumentar que «el destí del país dependria d’un resultat que no és a l’horitzó».

Després del discurs d’Andreu Mas-Colell, Jordi Figaró a la tenora va interpretar El cant de la senyera i Els segadors.

Podeu veure el vídeo aquí.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Mario Bunge

Filosofia de la tecnologia

 

Institut d'Estudis Catalans

Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència