Torna a les notícies
L’IEC commemora el centenari de la Secció Filològica amb un acte institucional al Palau de la Generalitat
15/04/2011

  Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants. «Ens podem permetre mirar el passat sense cap excés de nostàlgia. El nostre capteniment com a ciutadans de llengua catalana en el segle XXI, obliga i esperona l’Institut d’Estudis Catalans a continuar la feina del passat amb les exigències morals del present». Amb aquestes paraules Salvador Giner, president de l’Institut, va obrir l’acte celebrat ahir al Palau de la Generalitat en commemoració del centenari de la Secció Filològica. En l'acte, presidit per Artur Mas, es va retre homenatge a Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra, fundadors de la secció l’any 1911, «per la seva aportació a la normalització i consolidació de la llengua catalana al segle XX», tal com va afirmar Isidor Marí, president de la Secció Filològica.

En el decurs de l’acte, la professora M. Pilar Perea va presentar un espai d’Internet que recull l’obra digitalitzada d’Antoni M. Alcover, que s’ubica al portal de l’Institut d’Estudis Catalans. També es va presentar l’edició de les Obres completes de Pompeu Fabra, dirigida per Joan Solà i Jordi Mir, que ha arribat al setè volum, dedicat a les Converses filològiques, el qual també és accessible en línia al portal de l’IEC.

Al llarg de l’any, l’Institut celebrarà el centenari de la Secció Filològica mitjançant diversos actes i iniciatives que tenen per objectiu animar el conjunt de la societat a participar de la vitalitat de la llengua catalana sota el lema «2011, l’any de la paraula viva» i difondre l’aportació lingüística i científica de figures cabdals del segle XX a les terres de llengua i cultura catalanes. Els actes de commemoració del centenari de la Secció Filològica reben el suport d’Obra Social La Caixa.

La Secció Filològica, juntament amb la Secció de Ciències, va ser creada el 1911 per Enric Prat del Riba, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans. Acompleix la funció d’acadèmia de la llengua catalana que l’Institut té encomanada. Aquesta funció comporta l’estudi científic de la llengua, l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes.