Agenda

dimecres  13 novembre 2019
17 h
Jornada Narcís Monturiol

dimecres  13 novembre 2019
18 h
Jornada La millora intel·ligent del territori dins de la smart city: més enllà de la tecnologia

dimecres  13 novembre 2019
18 h
Conferència ¿Cómo podemos comunicarnos en una sociedad multilingüe? El rol de las políticas de traducción y de la comunicación intercultural mediada

dimecres  13 novembre 2019
18.30 h
Disputatio of Barcelona 2019: «A new humanism for the 21st century? Specialisation vs. generalisation»

dijous  14 novembre 2019
18 h
Taula rodona Antibiòtics i aliments d’origen animal: poden afectar la nostra salut?

dijous  14 novembre 2019
18.30 h
Acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

dijous  14 novembre 2019
18.30 h
Taula rodona: L’ús d’antibiòtics en ramaderia: reptes presents i futurs

dijous  14 novembre 2019
9.30 h
VII Jornada de Biofísica

divendres  15 novembre 2019

Jornades d’Estudi Gabriel Alomar (1873-1941): «L’intel·lectual, el periodista i el polític»

divendres  15 novembre 2019
15 h
XVII Jornada sobre la Història de la Ciència i l’Ensenyament Antoni Quintana Marí


:: Més activitats ::
 
02/03/2011
L’IEC celebra el centenari de la Secció Filològica i de les seccions de ciències

Durant tot l'any, se celebraran diverses activitats, entre les quals destaquen la convocatòria «2011, l’any de la paraula viva» i les jornades «Llengua i ciència». El programa s'ha presentat aquest migdia a l'IEC, en una roda de premsa en què han intervingut Salvador Giner, president de l'IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica; Francesc Gonzàlez Sastre, president de la Secció de Ciències Biològiques; David Serrat, president de la Secció de Ciències i Tecnologia i Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

L'objectiu de la commemoració és doble: d’una banda, reconèixer l’aportació dels seus primers membres a la normalització i la consolidació de la llengua catalana al llarg del segle XX i al progrés de la ciència en aquesta àrea lingüística; i de l’altra, reafirmar la vitalitat, la creativitat expressiva, el dinamisme innovador i la plena vigència del català en tots els àmbits del coneixement.

Secció Filològica
L’inici de la commemoració del centenari de la Secció Filològica serà al mes d’abril. Se celebraran dos actes institucionals: un, a Palma el dia 4 d’abril, amb el president de les Illes Balears; i l’altre, a Barcelona el 14 d’abril, amb el president de la Generalitat de Catalunya. Ambdós giraran entorn de les figures d’Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra, amb la finalitat de subratllar públicament la complementarietat de l’obra dels dos grans lingüistes de la primera Secció Filològica de l'IEC, que van impulsar la recuperació de la llengua catalana: la gran mobilització de la societat de tot el territori lingüístic aconseguida per Alcover i el rigorós esforç d’ordenació i institucionalització de la llengua per part de Pompeu Fabra. En aquests actes es presentarà el Portal Antoni M. Alcover, un espai d’Internet que farà accessible gran part de l’obra del lingüista manacorí i les Obres completes de Pompeu Fabra.

L’any 2011 coincideix, també, amb el centenari de la mort de Joan Maragall, el poeta de la «paraula viva» i un dels primers membres de la Secció Filològica. Maragall afirmava, a Elogi de la paraula, que la paraula és «la cosa més meravellosa d’aquest món» i n’exaltava «la seva misteriosa força creadora». Amb el lema «2011, l’any de la paraula viva», la Secció Filològica, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, convoquen tota la societat (mitjans de comunicació, escriptors i professionals de la paraula, docents, entitats culturals, el món empresarial i tots els usuaris de la llengua) a promoure al llarg d’aquest any tot tipus d’iniciatives que contribueixin a descobrir, compartir, exercitar i celebrar la vitalitat, la creativitat expressiva i el dinamisme innovador de la llengua catalana. L’acció es preveu que culmini el mes d’abril de l’any 2012, amb les Festes de la Paraula Viva, en les quals es presentarà una selecció de les aportacions més rellevants que s’hauran dut a terme al llarg de l’any.

Seccions de ciències
Amb el lema «Cent anys de ciència en català», la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC iniciaran a l’estiu els actes commemoratius del seu centenari. El 21 de juny, se celebraran les jornades «Llengua i ciència», en les quals s’analitzaran i es compartiran, amb altres comunitats lingüístiques, les estratègies sobre l’ús complementari de la llengua pròpia en la producció i la comunicació científica, i de l’anglès, majoritàriament, per a la projecció internacional. En aquestes jornades participaran lingüistes i científics procedents de Catalunya, Bèlgica, Suècia i Israel.

D’altra banda, amb el títol «L’ideal científic de Catalunya 1911-2011», les seccions de ciències organitzaran a la tardor una jornada en què es farà una reflexió històrica sobre les aportacions dels primers membres de les seccions a la ciència moderna. Concretament, es parlarà sobre el noucentisme científic d’Eugeni d’Ors i Esteve Terradas; la investigació biomèdica de Ramon Turró i August Pi i Sunyer; el naturalisme de Josep M. Bofill i Pitxot, i les aportacions de l’assagista i filòsof Pere Coromines.

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Tomàs Marquès i Bonet (ed.)

Deu aportacions catalanes a la ciència actual

 

Mario Bunge

Filosofia de la tecnologia

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència