Torna a les notícies
El llibre Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València es presenta aquest vespre a la Pedrera
31/01/2011

Durant dos anys, vint-i-tres equips de recerca de disciplines diverses han recorregut i estudiat la zona pirinenca compresa entre el cim de Teso, la Noguera Pallaresa i la Mata de València. Els resultats són reveladors: s'hi concentra el 46 % de les espècies de macrolepidòpters de la fauna catalana, el 35 % de les formigues que es coneixen a Catalunya i no solament això, sinó que també s’hi han trobat noves espècies i subespècies d’invertebrats. Ho recull la publicació Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València, que es presenta avui, dilluns 31 de gener, a les set del vespre, a la Sala Jujol de la Pedrera de CatalunyaCaixa (passeig de Gràcia, 92, Barcelona). L’edició és a cura de Josep Germain i ha estat elaborada per la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC, amb la col·laboració de l’Obra Social de CatalunyaCaixa.

A més de posar en evidència el valor natural i l’elevada riquesa d’aquest territori, l’estudi dels boscos, les pastures, el paisatge i els usos tradicionals han fet possible que en el llibre es proposin tot un seguit de criteris de gestió. També, que es posi de manifest que l’activitat humana ha contribuït a l’enriquiment de l’espai però, alhora, que alguns dels canvis que s’hi estan produint requereixen ser conduïts de manera adequada si no es vol que afectin negativament el medi natural. El llibre, que consta de vint-i-tres treballs signats per més de setanta autors, s’acompanya de quatre mapes sobre la geologia, la geomorfologia, la vegetació i els boscos, tots de nova elaboració i que actualitzen les dades cartogràfiques ja disponibles. Tot plegat fa que aquesta zona sigui un dels punts més ben coneguts dels Pirineus.
La ICHN és una institució científica que té per finalitat promoure l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i als sistemes naturals. El llibre és un exemple dels treballs naturalístics que impulsa i lidera la Institució, en els quals incorpora un esperit conservacionista. Per la seva banda, l’Obra Social de CatalunyaCaixa té una vinculació especial amb les Planes de Son. En la seva línia de treball d’educació ambiental, va posar en marxa, l’any 2002, el Centre Natura. Es tracta d’un equipament destinat a l’educació ambiental i a la sensibilització de la societat envers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge. El centre és una excel•lent eina per a promoure el coneixement i el gaudi del patrimoni natural i cultural dels Pirineus.
En la presentació d’Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València hi intervindran Josep Maria Ninot, president de la ICHN; Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de l’Obra Social de CatalunyaCaixa; Josep Germain, coordinador del treball, i Mariona Losantos, geòloga i autora d’un dels treballs del llibre.