Agenda

dimecres  4 setembre 2019
9 h
Escola d’estiu sobre models avançats de comportament

dijous  5 setembre 2019
18.30 h
Inauguració de l’exposició de la sèrie «Tribunal de les Aigües», d’Antoni Miró

divendres  6 setembre 2019
12 h
Acte d’obertura del curs acadèmic 2019-2020 de la Universitat de València

divendres  6 setembre 2019
18 h
XXIII Bienal de la Real Sociedad Española de Historia Natural: «Mediterráneo: realidad y retos de nuestro entorno natural»

divendres  6 setembre 2019
Divendres 6 de setembre, de 17 a 21 h. Del 7 al 14 de setembre, de 10.30 a 21 h. Diumenge 15, de 10.30 a 14 h
L’IEC, a la Setmana del Llibre en Català

dilluns  9 setembre 2019
18.30 h
Presentació de la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana a la 37a Setmana del Llibre en Català

dimarts  10 setembre 2019
16 h
II Jornada de Treball del Col·lectiu Pere Quart

dimecres  11 setembre 2019

Diada Nacional de Catalunya

dijous  12 setembre 2019
9 h
Genomics for Biodiversity Symposium

dilluns  16 setembre 2019
19 h
Conferència «Per què l’edició genètica ha revolucionat la biologia?»


:: Més activitats ::
 
31/01/2011
El llibre Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València es presenta aquest vespre a la Pedrera

Durant dos anys, vint-i-tres equips de recerca de disciplines diverses han recorregut i estudiat la zona pirinenca compresa entre el cim de Teso, la Noguera Pallaresa i la Mata de València. Els resultats són reveladors: s'hi concentra el 46 % de les espècies de macrolepidòpters de la fauna catalana, el 35 % de les formigues que es coneixen a Catalunya i no solament això, sinó que també s’hi han trobat noves espècies i subespècies d’invertebrats. Ho recull la publicació Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València, que es presenta avui, dilluns 31 de gener, a les set del vespre, a la Sala Jujol de la Pedrera de CatalunyaCaixa (passeig de Gràcia, 92, Barcelona). L’edició és a cura de Josep Germain i ha estat elaborada per la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC, amb la col·laboració de l’Obra Social de CatalunyaCaixa.

A més de posar en evidència el valor natural i l’elevada riquesa d’aquest territori, l’estudi dels boscos, les pastures, el paisatge i els usos tradicionals han fet possible que en el llibre es proposin tot un seguit de criteris de gestió. També, que es posi de manifest que l’activitat humana ha contribuït a l’enriquiment de l’espai però, alhora, que alguns dels canvis que s’hi estan produint requereixen ser conduïts de manera adequada si no es vol que afectin negativament el medi natural. El llibre, que consta de vint-i-tres treballs signats per més de setanta autors, s’acompanya de quatre mapes sobre la geologia, la geomorfologia, la vegetació i els boscos, tots de nova elaboració i que actualitzen les dades cartogràfiques ja disponibles. Tot plegat fa que aquesta zona sigui un dels punts més ben coneguts dels Pirineus.
La ICHN és una institució científica que té per finalitat promoure l’estudi i la divulgació dels coneixements referents als éssers i als sistemes naturals. El llibre és un exemple dels treballs naturalístics que impulsa i lidera la Institució, en els quals incorpora un esperit conservacionista. Per la seva banda, l’Obra Social de CatalunyaCaixa té una vinculació especial amb les Planes de Son. En la seva línia de treball d’educació ambiental, va posar en marxa, l’any 2002, el Centre Natura. Es tracta d’un equipament destinat a l’educació ambiental i a la sensibilització de la societat envers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge. El centre és una excel•lent eina per a promoure el coneixement i el gaudi del patrimoni natural i cultural dels Pirineus.
En la presentació d’Els sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de València hi intervindran Josep Maria Ninot, president de la ICHN; Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de l’Obra Social de CatalunyaCaixa; Josep Germain, coordinador del treball, i Mariona Losantos, geòloga i autora d’un dels treballs del llibre.
 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Esteve Llop

Catàleg dels líquens de la Garrotxa

 

A cura de Josep Camps Arbós i Maria Dasca

La narrativa catalana al segle XXI. Balanç crític

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència