Torna a les notícies
Cal canviar el marc fiscal de la zona euro per a garantir-ne el futur, segons l’economista Jordi Galí
28/01/2011

L’actual marc fiscal de la zona euro ha estat un fracàs i cal reformar-lo si es vol evitar que es repeteixin els problemes que s’han viscut en els darrers anys. Així ho va manifestar l’economista i membre de l’IEC Jordi Galí en la conferència pronunciada ahir a l’IEC, en la qual va qualificar la crisi econòmica actual com «la més accentuada des de la gran depressió» i va apuntar que «les perspectives no són bones». La conferència de Galí, titulada «La crisi del deute a Europa» va obrir el cicle Les reformes per a sortir de la crisi, organitzat per la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC. Aquesta conferència es pot veure des de la videoteca de l'Institut.

La manifestació més clara del fracàs de l’actual disciplina fiscal que regeix els estats membres és la greu dificultat de finançament que pateixen determinats països (la crisi del deute) fins al punt que alguns, com Grècia i Irlanda, han hagut de ser «rescatats». Per Galí, el problema és que no s’han complert les regles del joc, s’ha estat poc estricte, i «aquest desgavell, a més, ha creat grans tensions polítiques a la zona euro». Segons l’economista, un nou escenari fiscal hauria de prohibir els rescats col•lectius dels països amb dificultats financeres i la monetització del deute, perquè aquesta implica la transferència dels recursos dels ciutadans d’un país a un altre, fet que genera més tensions. D’altra banda, va manifestar que no s’hauria de posar límits al deute o al dèficit públic, sinó deixar que cada país s’imposi els propis, i que s’hauria de recórrer al Fons Monetari Internacional en situacions crítiques.


Aquestes són, per a Galí, les reformes que s’haurien de plantejar per evitar que crisis futures posin fi a la zona euro. Pel que fa a les perspectives més immediates, Galí va qualificar d’incerta la situació de països com Portugal i Espanya, i de preocupant, la d’Itàlia, que arrossega un deute públic molt alt. En canvi, Alemanya i França, que no estan afectades per la crisi del deute, creixen.