Torna a les notícies
La ciutadania, una peça clau per a construir una societat basada en la veritat
09/05/2017

Imatge: The Economist     «La postveritat i la manca de reflexió. Una nova realitat del segle XXI?» va ser el lema al voltant del qual va girar el VII Congrés Català de Sociologia i el V Congrés de Joves Sociòlegs, que es van celebrar del 20 al 22 d’abril a la Universitat Rovira i Virgili, i als quals van assistir més de dos-cents sociòlegs. L’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, es va encarregar de l’organització d’aquests dos congressos.

La conferència inaugural va ser a càrrec de Margaret Abraham, presidenta de l’Associació Internacional de Sociologia i professora de sociologia de la Universitat Hofstra, i Michel Wieviorka, codirector del Col·legi d’Estudis Mundials i director d’estudis a l’Escola d’Estudis Superiors de Ciències Socials de París.

En la intervenció inicial, van plantejar els reptes de la societat actual davant de la difusió de la mentida i les informacions falses, i van fer referència a les evidències de la mort de la veritat en el context social de crisi de la democràcia i dels valors que havien regit fins ara la societat. Davant d’aquest panorama, Abraham i Wieviorka van plantejar com a alternativa el valor de la sociologia pública i l’obertura de la investigació sociològica a tots els àmbits de la societat perquè aquesta avanci de la mà de la justícia social.

També, van ressaltar que és necessari que la ciutadania s’impliqui com a agent social en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, atès que superar les distàncies entre els grups socials i desenvolupar una ciència a l’abast de tothom que pugui transmetre els fets i la raó permetran construir una societat que es basi més en la veritat.

Un nou codi ètic per a l'ACS
Durant els congressos, es van fixar les noves bases de funcionament de l’ACS i se’n van renovar els estatuts, que incorporen, a partir d’ara, un reglament més exhaustiu que fa prevaldre el rigor científic i ètic dels socis i de les persones que hi participen. També es va crear i aprovar un codi ètic que pren com a referència els codis de les principals associacions internacionals de sociologia, com ara l’Associació Americana de Sociologia o l’Associació Internacional de Sociologia.

El nou codi ètic posa de manifest que, per a potenciar la sociologia en la vida cultural, política i científica a Catalunya, es requereix un gran respecte per les evidències científiques, el debat rigorós i la democràcia deliberativa, i que cal enfortir els valors intel·lectuals i la utilitat social de la sociologia com a disciplina acadèmica i com a eina del coneixement professional. Aquest nou codi ètic recull també el compromís de respectar els drets, la dignitat i la diversitat dins l’ACS, atès que promou l’eliminació de qualsevol biaix en les activitats científiques i professionals que organitza i no tolera cap tipus de discriminació per raó d’edat, gènere, ètnia, religió, orientació sexual o discapacitat.

Amb aquests principis, l’ACS crea un precedent històric quant a l’ètica, la transparència i la democratització que han de tenir les associacions científiques catalanes, i respon a les demandes de democràcia i compromís ètic fetes per la ciutadania.