Torna a les notícies
Primera edició del Seminari Rafael Tasis
08/03/2016

  El Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània i el Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL) de l’IEC i la Universitat de Salamanca, van celebrar la primera edició del Seminari Rafael Tasis, amb l’objectiu d’analitzar i donar vida al llegat del prolífic escriptor, periodista i polític català, que va morir a París l’any 1966.

Francesc Foguet, del Departament de Filologia Catalana de la UAB i un dels impulsors d’aquesta iniciativa, va explicar-ne els motius a l’inici de la sessió, que es va celebrar el 9 de març passat a la Sala Pi i Sunyer de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans: «Volem instituir un fòrum de debat crític i d’anàlisi al voltant de la figura literària i política de Rafael Tasis i del seu temps», va assenyalar.

Foguet, que coordina el seminari juntament amb Montserrat Bacardí i Àlex Martín, va afegir que l’objectiu és «activar i donar vida al llegat Tasis perquè surti de les biblioteques». Aquest llegat es conserva ara a la Biblioteca d’Humanitats de la UAB i es troba en procés de digitalització perquè sigui accessible a tothom.

Acabada la introducció, hi va intervenir l’escriptor i membre de la Secció Filològica de l’IEC Albert Jané, qui va destacar que Rafael Tasis «va entendre la tasca d’escriptor com un servei als seus conciutadans». Per acabar, Jané va recitar el poema de Joan Oliver «Darreres paraules a Rafael Tasis».

Al llarg de la jornada també hi van intervenir, per parlar-nos de l’escriptor i de la seva obra, Montserrat Corretger i Magí Sunyer, de la Universitat Rovira i Virgili; Antoni Isarch, Jordi Lladó i Enric Pujol, de la UAB; Maria Dasca, de la Universitat Pompeu Fabra, i Josep Camps, de la Universitat Oberta de Catalunya. Les intervencions seran publicades, en coedició entre la Societat Catalana de Llengua i Literatura i la UAB, en la col·lecció «Treballs de la Societat Catalana de Llengua i Literatura».

Rafael Tasis (Barcelona, 1906 - París, 1966) va ser periodista, polític, novel·lista, dramaturg crític i historiador. Va col·laborar en publicacions com ara la Revista de Catalunya, Serra d’Or o La Publicitat, entre d’altres. Com a polític, va ser director general dels Serveis Correccionals de la Generalitat entre el 1937 i el 1938. Es va exiliar el 1939 a París i en va tornar el 1948. És autor de nombroses obres, entre les quals hi ha Vint anys (1931), Tres (Mèxic, 1962), Un crim al Paral·lel (1960), La vida del rei en Pere III (1954) o La novel·la catalana (1954).