Torna a les notícies
Un estudi sobre l’arc mediterrani espanyol obté el VIII Premi Societat Catalana d’Economia 2010
26/10/2010

«El desarrollo del Arco Mediterráneo Español. Trayectoria y perspectivas», realitzat per un equip d’investigadors de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) dirigit per Francisco Pérez, catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València, ha rebut el VIII Premi Societat Catalana d’Economia 2010. La Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC, i CatalunyaCaixa atorguen aquest premi cada dos anys a la millor obra, treball o estudi en general sobre temes d’economia realitzat dins l’àmbit dels Països Catalans.

L’objectiu és reconèixer i estimular els esforços per a una millor investigació en l’àmbit de l’economia, com ho demostra la nòmina dels prestigiosos acadèmics que, des del 1996, han estat premiats: Josep Oliver, Pere Riera, Guillem López Casasnovas, Francesc Valls, Jordi Canals, entre altres.

La investigació premiada contempla amb detall la dinàmica conjunta i específica durant les últimes dècades de Catalunya, les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia. L’estudi confirma la importància de l’arc mediterrani, però alerta que necessita reformes per a mantenir-se com l’eix de desenvolupament europeu. Segons l’estudi, la seva trajectòria justifica que es consideri un eix potent de desenvolupament, si bé recorda que, tal com va afirmar Paul Krugman, els avantatges competitius dels territoris en el passat no els garanteixen avantatges en el futur.

El Premi vol impulsar el coneixement de l’economia i el pensament econòmic català, amb l’objectiu de reconèixer i estimular els esforços per a un millor coneixement de la realitat econòmica catalana i de l’àrea mediterrània. El jurat de l’edició d’enguany és format per Pere Puig Bastard, president de la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’IEC; Joan Elias Boada, vicepresident de la SCE; Joan Maria Esteban Marquillas, professor investigador de l’Institut d’Anàlisi Econòmica, del Consell Superior d’Investigacions Científiques; Francesc Granell Trias, catedràtic d’Organització Econòmica Internacional de la Universitat de Barcelona; Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya; Vicente Salas Fumás, catedràtic d’Economia de l’Empresa de la Universitat de Saragossa i conseller del Banc d’Espanya; Narcís Serra Serra, president de Catalunya Caixa, i Josep M. Carrau, secretari del Premi.