Torna a les notícies
Erik Olin Wright defensa, en una conferència a l’IEC, les cooperatives com a element per a transformar el capitalisme
21/07/2010

«El capitalisme perpetua formes d’iniquitat i marginalitat que impedeixen que l’home es desenvolupi, bloqueja la realització completa dels ideals democràtics i fomenta una competitivitat destructora de la solidaritat social i la reciprocitat». La crítica al sistema capitalista va ser el punt de partida de la conferència que va oferir, el 20 de juliol a l’IEC, el sociòleg americà Erik Olin Wright. En aquesta intervenció, titulada «Cooperatives: a niche within capitalism or a pathway beyond?», va defensar que les cooperatives de treballadors són una bona alternativa per a transformar aquest sistema.

Segons Erik Olin Wright, entre altres estratègies, la de crear noves condicions per a facilitar el creixement de les cooperatives de treballadors és una de les més prometedores, atès que aporten, en el si de l’activitat econòmica, els principis de democràcia i equitat que conformen una alternativa per a emancipar-se del sistema capitalista i avançar cap a objectius democràtics i igualitaris.

Erik Olin Wright, sociòleg americà especialitzat en l’estratificació social i en les alternatives al capitalisme, és professor del Departament de Sociologia de la Universitat de Wisconsin a Madison. Ha centrat la investigació principalment en les classes socials i, en particular, en l’actualització del concepte marxista de classe; és cèlebre per haver estat el primer d’aplicar, empíricament, els principis marxistes. És autor de diversos articles i llibres, entre els quals destaquen Class, crisis and the state (1978), Reconstructing marxism: essays on explanation and the theory of history (1992) i Deepening democracy: institutional innovations in empowered participatory governance (2003).