Agenda

dijous  1 octubre 2020
18.30 h
Conferència «La quarta revolució industrial i els valors ètics. Com ens afectarà?»

dijous  1 octubre 2020
19.30 h
Concert «La missa polifònica a Catalunya (1360-1670)», dins el cicle Música al claustre de l'IEC

dijous  1 octubre 2020
9.30 h
Seminari ILAC G8:2019 i celebració del DMM

dimarts  6 octubre 2020
12 h
I Trobada Ampliada de l’Acadèmia Oberta als Mitjans de Comunicació

dimarts  6 octubre 2020
19 h
Conferència inaugural del curs de la Societat Catalana de Física: Epidèmies i mobilitat

dimecres  7 octubre 2020
18 h
Presentació del llibre Emergencia climática, alimentación y vida saludable

dimecres  7 octubre 2020
18.30 h
Taula rodona dins el cicle Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)

dijous  8 octubre 2020
11.30 h
Presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI

dimarts  13 octubre 2020
18 h
Inauguració del curs 2020-2021 de l’IEC

dijous  15 octubre 2020

Conferència Proscrits, marginats i minories a la Corona d’Aragó (s. XV-XVIII). Textos i vides


:: Més activitats ::
 
27/10/2014
L’Institut d'Estudis Catalans inaugura el curs 2014-2015

La Sala Prat de Riba ha acollit avui dilluns, 27 d’octubre, la sessió inaugural del curs 2014-2015 de l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte ha estat presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i la lliçó inaugural ha estat pronunciada per Joan Egea, president del Consell de Garanties Estatutàries i membre de l’Institut, que ha parlat sobre l’evolució del dret civil de Catalunya en aquests darrers anys, i l’adaptació que se n’ha fet a la realitat social catalana. Romà Escalas, secretari general de l’IEC, ha presentat la Memòria del curs 2013-2014, i s’han lliurat els diplomes als membres de l’Institut que han passat a la condició d’emèrit i les insígnies als nous membres. L’acte també ha tingut la participació de Ramon Pascual, president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i ha inclòs l’actuació musical de la soprano Olga Miracle i el pianista Jordi Tomàs.

«L’ordenació conjunta de la successió hereditària en el Codi civil de Catalunya» és el títol del discurs pronunciat per Joan Egea, que ha destacat el paper que ha desenvolupat la tradició jurídica catalana en la conforma¬ció del dret civil català. En el seu parlament, Egea ha mostrat «la posició de desavantatge que, en els darrers tres-cents anys, aquest ha tingut respecte del dret de l’Estat i que, sortosament, ha estat redreçada per la política legislativa seguida pel Parlament de Catalunya», que ha qualificat de «tasca extraordinària de modernització i actualització en matèria de legislació civil».

Acte seguit, el president de l’IEC ha iniciat el seu parlament destacant que l’Institut ha afrontat aquest curs acadèmic amb la voluntat de prosseguir les tasques fonamentals de recerca i divulgació científiques, implicació amb la societat, assessorament a les administracions públiques i servei al país. Joandomènec Ros ha recordat que això s’ha fet en un entorn social marcat per dues circumstàncies que afecten de ple el país i l’Institut, «la situació econòmica, general a tots els Països Catalans, a l’Estat i a Europa, i el procés polític que està vivint Catalunya i que des de la nostra corporació, compromesa amb el país, veiem amb especial interès i esperança».

Pel que fa a la situació econòmica, Ros ha recordat les diverses mesures d’estalvi que l’Institut ha hagut d’aplicar «per a equilibrar un pressupost que, per quart any consecutiu, ha patit retallades importants». Quant al procés polític, el president de l’IEC ha destacat les activitats promogudes des de l’àmbit acadèmic i ha recordat que l’Institut ha refermat al Parlament, juntament amb les altres entitats signatàries del Pacte pel Dret a Decidir, «el seu compromís perquè el 9 de novembre vinent els ciutadans de Catalunya puguin exercir lliurement el seu dret de vot».

Joandomènec Ros ha remarcat també que «ni la conjuntura econòmica desfavorable, ni els nous anhels de llibertat política que ens arriben de la societat catalana, ni la tasca d’assessorar les autoritats del país, no han destorbat les activitats fonamentals de l’Institut, que són la recerca i l’estudi, les trobades científiques, les publicacions i els projectes acadèmics d’abast nacional i internacional».

Fotografies de la sessió inaugural

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència