Torna a les notícies
Neix Critèria, un espai web que recull les orientacions i les propostes dels serveis de correcció de l’Institut
12/07/2014

El Servei de Correcció Lingüística i la Unitat de Correcció del Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans han llançat Critèria, un espai web que conté les orientacions i les propostes recopilades pels diferents serveis de correcció de l’IEC des del 1992. El web, disponible a l’adreça http://criteria.espais.iec.cat, inclou orientacions i propostes que pretenen resoldre les qüestions tipogràfiques i alguns dubtes lingüístics vinculats sobretot amb l’ortografia i l’onomàstica i que no depenen estrictament de la normativa lingüística, sinó que són fruit de l’experiència professional. En són un exemple els usos de majúscules o minúscules, la traducció de noms propis a altres llengües o les referències bibliogràfiques, incloent-hi les de piulades al servei de microblogs Twitter. El web presenta, també, les eines en línia de l’Institut per a la correcció i la traducció de textos amb vista a l’edició de les obres que publica, a més de l’accés a una intranet adreçada als col·laboradors de l’IEC. L’objectiu de Critèria és ajudar a homogeneïtzar i a millorar els textos formals que es redacten i s’editen.

L’espai web es compon de les pàgines habituals en aquesta mena de recursos ―una salutació inicial, una presentació, els crèdits i una pàgina de contacte― i de dos grans apartats: d’una banda, el conjunt d’entrades amb accés obert; de l’altra, la intranet adreçada exclusivament als col·laboradors de l’IEC, per a accedir als continguts de la qual cal demanar al Servei de Correcció Lingüística o a la Unitat de Correcció del Servei Editorial les claus corresponents.

Des del 1907, la correcció de textos i la traducció acurades han estat una preocupació de tots els membres de l’IEC que han tingut la responsabilitat de redactar o publicar obres i altres documents per a aquesta institució. Aquesta preocupació ha estat compartida des del 1913 per diferents serveis de correcció de què ha gaudit la institució: aquell any s’hi va incorporar el primer corrector professional amb aquesta categoria, Emili Vallès i Vidal, i la primera correctora professional, Rosalina Poch i Ferrer, ho va fer l’any 1932.