Agenda

dimarts  21 novembre 2017
9 h
XIV Jornada CREAF SCB ICHN

dimecres  22 novembre 2017
18 h
Inauguració del curs 2017-2018 de la Societat Catalana de Matemàtiques

dimecres  22 novembre 2017
19 h
Presentació del llibre La Societat Catalana d’Estudis Històrics: Setanta anys de compromís amb la història (1946-2016)

dimecres  22 novembre 2017
19 hores
Concert: «La dimensió europea de Felip Pedrell»

dijous  23 novembre 2017
19 h
Disputatio de Barcelona 2017

dijous  23 novembre 2017
19 h
Jornada Munzio Clementi

dijous  23 novembre 2017
9.30 h
Jornada de Terminologia

divendres  24 novembre 2017
11 h
Jornada: Armand Blanch, una figura clau del radioteatre català

divendres  24 novembre 2017
9 h
XXIX Jornada de Biologia del Desenvolupament

divendres  24 novembre 2017
Depenent de l’acte
II Plaça del Llibre


:: Més activitats ::
 
28/04/2014
La vinculació de la ciència amb Barcelona centra quatre itineraris urbans que es posen en marxa el 5 de maig

A Barcelona hi ha nombrosos espais que, al llarg de la història, han estat clau per al desenvolupament de la ciència no solament a la ciutat, sinó també al país. Amb l’objectiu d’apropar la ciutadania a la cultura científica i a la història de la ciutat, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’IEC, ha posat en marxa el cicle Itineraris d’història de la ciència, que consisteix en quatre propostes d’itineraris urbans per a entendre, a partir del patrimoni de la ciutat, quina ha estat l’activitat científica en èpoques passades i com això ens pot servir per a entendre on som ara i cap on anem. L’organització dels itineraris es fa amb el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. L’assistència és gratuïta i oberta a tothom, però les places són limitades i cal inscripció prèvia a itinerarischct@gmail.com.

El primer dels itineraris, titulat «Sanitat al Raval: una història de més de 500 anys», se celebrarà el dilluns 5 de maig, a dos quarts de set del vespre, i té una durada d’aproximadament dues hores. Laura Valls, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), conduirà els assistents per diversos racons del Raval, un barri que des de gairebé l’inici de la història de Barcelona ha estat destinat a acollir institucions caritatives i sanitàries. Així, es visitaran espais com l’Hospital de Sant Pau, el teatre anatòmic del Reial Col·legi de Cirurgia, l’Hospital de Sant Llàtzer o dels Mesells i el Dispensari Central Antituberculós, dissenyat per Josep Lluís Sert.

Miquel Carandell, del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB), serà l’encarregat del segon itinerari, que es farà el 19 de maig i que porta per títol «Ciència i tecnologia a l’Exposició Universal de 1888». S’hi explicaran quins personatges van intervenir en l’Exposició Universal de 1888, què s’hi va construir i com es presentava a la ciència en aquest certamen, i es podran veure els espais que van acollir l’Exposició, què en queda i què s’ha enderrocat.

El dilluns 2 de juny, Laura Valls oferirà l’itinerari «Històries naturals a Ciutat Vella Barcelona», en el qual es posarà de manifest quina va ser l’evolució de la història natural a Barcelona, que va passar de ser una activitat practicada per aficionats ―com els Salvador i el seu Gabinet de curiositats, ara per ara una de les millors col·leccions europees d'història natural dels segles XVII al XIX― a ser una activitat professionalitzada en museus com el de Ciències Naturals o el Zoològic. Durant l’itinerari, es recorreran escenaris d’aquesta transformació global, com la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i l’antic Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella.

En l’últim dels itineraris, «Històries de ciència a Gràcia», que es farà el 16 de juny, Miquel Carandell revelarà indrets lligats a la ciència al barri de Gràcia: es podrà veure un campanar laic, una casa des d’on es van fer importants observacions astronòmiques i el consultori del metge que va escriure la primera llei de l’avortament de l’Estat espanyol.
 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

Novetats editorials

Martí Teixidó

Pedagogia, ara

 

Enric Ortega i Gonzàlez

Diccionari etimològic dels noms científics dels ocells dels Països Catalans

 
 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis