Torna a les notícies
L’IEC Obert posa a l’abast de tothom 116 anys d’història i de cultura catalana
Secció: General
12/04/2023

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) posa en marxa, amb l’impuls de la Fundació ”la Caixa”, un repositori digital de consulta oberta i transversal que fa accessible a la ciutadania el coneixement elaborat a l’Institut des de la seva creació (1907).

L’Institut d’Estudis Catalans, amb l’impuls de la Fundació ”la Caixa”, ha posat a l’abast de la ciutadania el coneixement elaborat des del 1907, any de creació de l’Institut. El repositori digital IEC Obert reuneix milers de documents d’una gran diversitat de temàtiques i personatges. L’IEC Obert també ofereix una gran varietat de fonts: documents històrics, revistes científiques, el patrimoni artístic de l’IEC i àudios i vídeos sobre les activitats de l’IEC. En una primera fase, hi ha disponibles més de 120.000 registres, dels quals 40.000 són en accés obert d’acord amb la legislació sobre la propietat intel·lectual.

Pel que fa als continguts, l’IEC Obert recull l’activitat científica, acadèmica i de divulgació duta a terme per l’Institut d’Estudis Catalans des de la seva fundació. Els continguts són de gran valor per a investigar i difondre la història, la cultura i la ciència catalanes. Hi destaquen els més de 30 fons personals i d’entitats (Lluís Nicolau d’Olwer, Josep de Calassanç Serra i Ràfols, Ramon d’Abadal, Antoni M. Badia i Margarit, Mercè Rodoreda, entre d’altres), documents històrics com les actes de les primeres reunions de l’IEC —la primera signada per Enric Prat de la Riba— i àudios com la presentació l’any 1995 del Diccionari de la llengua catalana o els discursos llegits en les sessions inaugurals dels cursos de les darreres dècades.

L’IEC Obert és una plataforma amb una navegació simple i un sistema de consulta ràpid i potent, per la qual cosa està a l’abast de qualsevol usuari interessat en la història de la cultura catalana en general i de l’IEC en particular. Així mateix, és una plataforma de gran utilitat per a investigadors i especialistes.

El repositori digital es va iniciar l’any passat i s’anirà completant fins a l’any 2024. En la primera fase, s’ha creat la plataforma i s’hi han incorporat monografies, revistes i vídeos. En la segona fase, amb la plataforma ja oberta, s’hi afegiran els programes de recerca i la primera fase de col·leccions de l’Arxiu de l’IEC. En la tercera fase s’hi incorporaran més col·leccions de l’Arxiu, de l’arxiu fotogràfic i del patrimoni artístic de l’IEC, que aplega dues-centes obres d’art, entre pintures i escultures.

La Fundació ”la Caixa” impulsa la totalitat del projecte, que compta amb un pressupost total de 600.000 euros.

 

Vídeo sobre l'IEC Obert.