Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Miquel Molist pronuncia el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC
26/01/2023

  Miquel Molist Montaña va oferir el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el dia 19 de gener. El científic va titular la seva intervenció: Casa, blat i camperols. Arqueologia de l’hàbitat en el Neolític del Pròxim Orient, un text en què va detallar la recerca que porta a terme des del 1978. Sobre l’evolució de les seves investigacions va apuntar: «La intensitat, l’especificitat i el país han anat variant en funció dels anys, de la conjuntura de la recerca personal i nacional, però també internacional, ja que, com és ben sabut, es tracta d’una àrea geogràfica molt inestable».  

Malgrat aquestes circumstàncies, va assegurar que el projecte sempre ha aconseguit tirar endavant: «La nostra orientació general en la recerca no ha variat, ja que ha tingut com a línia de treball el coneixement de les societats prehistòriques més recents i, de manera més concreta, la formació de les societats camperoles i la seva consolidació. Hem investigat a Síria, Turquia, Xipre i, actualment, som al Kurdistan, al nord de l’Iraq».

Sobre la metodologia que han emprat, ha explicat: «En tots aquests llocs hem prioritzat la recerca en els treballs de camp, tant en prospeccions com en excavacions arqueològiques, fomentant la recuperació de nous documents històrics i la seva difusió en els àmbits científics a fi que es puguin utilitzar en les interpretacions històriques i antropològiques».

Podeu llegir tot el discurs al Portal de publicacions de l’IEC: Casa, blat i camperols. Arqueologia de l’hàbitat en el Neolític del Pròxim Orient.