Torna a les notícies
Dos concursos matemàtics, tret de sortida de la Prova Cangur 2023 que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques
17/01/2023

La 28a edició de la Prova Cangur a Catalunya, que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), escalfa motors. El tercer dijous de març, una data fixada internacionalment, joves d’arreu de Catalunya, des de cinquè de primària i fins a batxillerat i cicles formatius, posaran a prova la seva intel·ligència matemàtica. Aquesta setmana un concurs presencial i un concurs telemàtic, impulsats també per la SCM, donen el tret de sortida a la Prova Cangur 2023.

Aquest dijous, 19 de gener, té lloc la primera fase de la Copa Cangur, un concurs presencial per a equips formats per set alumnes, que enguany té la novetat que es convoca en dues categories: equips de primer i segon d’ESO i equips de tercer i quart d’ESO. En el concurs es presenten dotze problemes i seixanta minuts de temps per a resoldre’ls contra rellotge. La puntuació va variant durant el concurs i, per tant, l’estratègia d’equip és molt important.

El concurs se celebra a més de trenta seus de diverses poblacions de Catalunya i reunirà 725 equips (més de 5.000 alumnes) de 253 centres de secundària d’arreu del país. Hi ha seus universitàries al Campus de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, o a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Barcelona; al Tecnocampus de Mataró; seus en centres cívics, com el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa o la Sala Francesc Tarafa de Granollers, i molts centres de secundària repartits per tot el territori de Catalunya amb quatre seus a Lleida i una seu a la Vall d’Uixó, atès que també hi participen alguns centres del País Valencià. El 14 d’abril tindrà lloc la fase final del concurs.

Problemes a l’esprint és el nom del concurs telemàtic que se celebra aquest dimecres, 18 de gener, en la convocatòria pensada per a estudiants de cinquè i sisè de primària. El passat desembre es va fer per a tercer i quart d’ESO, amb la participació de 162 equips de 132 centres de Catalunya, les Balears i el País Valencià.

I, finalment, el 16 de març és previst que més de 1.000 centres educatius i uns 100.000 estudiants d’entre deu i divuit anys participin en la clàssica Prova Cangur, que aquesta setmana ja escalfa motors.