Torna a les notícies
El professor Lluís Serra-Majem, Mercat Arrels i Sorbos, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans
25/01/2022

El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) va lliurar divendres, 21 de gener, el X Premi Ramon Turró, en reconeixement d’una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició, al professor Lluís Serra-Majem; el X Premi CCNIEC a la millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població a Mercat Arrels i el VIII Premi CCNIEC Marc Viader, a la innovació en productes alimentaris, a Sorbos. També es van atorgar els premis a les millors tesis doctorals del curs 2020/2021 dels grups investigadors que formen el CCNIEC.

L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va ser presidit per Pere Puigdomènech, president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC; Ramon Sentmartí Castañé, director gerent de Prodeca-Promotora dels Aliments Catalans, que depèn del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’obertura de l’acte va ser a càrrec de Jordi Salas-Salvadó, director del CCNIEC.

El CCNIEC està format per vint-i-set grups de recerca reconeguts dels Països Catalans que es dediquen a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té com a objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a la millora de la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat (http://www.ccniec.cat).

 
Els guardonats
 
El professor Lluís Serra-Majem, premiat amb el X Premi Ramon Turró, ha estat impulsor del desenvolupament de disciplines com la nutrició dins de la salut pública en l’àmbit nacional i internacional i la dieta mediterrània, i ha promogut l’estudi, l’anàlisi i la promoció d’aquesta dieta, en particular, entre els més joves: «La dieta mediterrània té beneficis importants, com la reducció de les probabilitats de patir obesitat, una malaltia coronària, diabetis, depressió, malalties respiratòries i al·lèrgies, i incrementa la qualitat de vida.»
 
Mercat Arrels, guardonat amb el X Premi CCNIEC, és un projecte impulsat per la cooperativa Som Cultura que neix amb la finalitat d’oferir una eina útil i sostenible per facilitar l’accés de tothom a una alimentació de qualitat i sostenible. Es tracta d’un mercat de pagès en xarxa que posa en contacte els petits productors del país amb la població.
 
El VIII Premi CCNIEC Marc Viader va ser atorgat a Sorbos, l’empresa creadora de la primera palla comestible i aromatitzada del món. Aquest producte representa una alternativa a les palles de plàstic d’un sol ús i el fet d’utilitzar-la contribueix a millorar la sostenibilitat mediambiental de la cadena alimentària. D’altra banda, és un producte que es troba totalment alineat amb la Directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i el Consell, que pretén fomentar l’ús de materials innovadors i sostenibles que substitueixin el plàstic, i que limita la introducció de les palles de plàstic d’un sol ús en el mercat de la Unió Europea.