Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Ja es pot escollir el neologisme de l’any 2019
03/12/2019

L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües.

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües.

S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.
En el cas del català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la sisena edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada; el del 2015 va ser dron; el del 2016, vegà -ana; el del 2017, cassolada, i el del 2018, sororitat.

Les entitats organitzadores han triat els deu neologismes següents per a la votació, que s’obrirà el dia 3 de desembre i es tancarà el dia 15 del mateix mes. Per a votar només cal emplenar el formulari que trobareu aquí.

Les paraules són animalista, emergència climàtica, exoplaneta, bicitaxi, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar.

El dia 16 de desembre es donarà a conèixer el neologisme del 2019.