Torna a les notícies
L’IEC continua amb la presentació de la nova Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana arreu del territori
11/01/2017

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, que té encomanada la funció d’acadèmia de la llengua catalana i és responsable de l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d’aplicació d’aquesta normativa en les terres de llengua i cultura catalanes, continuarà, al llarg del 2017, difonent i explicant de primera mà els continguts de la nova Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als diversos col·lectius i institucions implicats en l’aplicació dels canvis de la normativa que es van presentar i aprovar a final de 2016.

Aquest diàleg continuat de la Secció Filològica amb els col·lectius, entitats i institucions relacionats amb la llengua de tot el territori catalanoparlant té per objectiu facilitar la implantació de la nova normativa ortogràfica i gramatical i el procés d’estandardització de la llengua. En una primera ronda de sessions que s’allargaran fins al mes de març d’enguany, es presentarà oficialment la Gramàtica de la llengua catalana a Palma, en un acte institucional organitzat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

També es presentarà aquesta obra, juntament amb l’Ortografia catalana, a docents de primària, de secundària i d’universitat, i tècnics lingüístics dels diversos indrets del territori de parla catalana, amb sessions informatives i també amb cursos de formació.

Calendari de sessions

Presentacions institucionals

31 de gener: presentació institucional de la Gramàtica de la llengua catalana a Palma, a càrrec del president de l’IEC, la Consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern i la directora general de Política Lingüística de les Illes Balears, la presidenta de la Secció Filològica, i Nicolau Dols, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears.

Sessions tècniques

19 de gener: sessió sobre la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana per al personal de l’IEC, a càrrec de la presidenta de la Secció Filològica (Maria Teresa Cabré), Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya (gramàtica) i Vicent Pitarch (ortografia).

24 de gener: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana al personal de l’Institut Ramon Llull, a càrrec d’Isidor Marí.

• 1 de febrer: sessió de de presentació a Tortosa de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als docents de primària i secundària i als tècnics lingüístics de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre, a càrrec de Vicent Pitarch, Miquel Àngel Pradilla i Joan Perera, organitzada pels Serveis Territorials d’Ensenyament i de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

• 2 de febrer: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als professors de filologia catalana, els membres de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) i els tècnics lingüístics de la Universitat de València i la Universitat Jaume I, a càrrec de la presidenta de la Secció (Maria Teresa Cabré), Gemma Rigau, Manuel Pérez Saldanya i Vicent Pitarch, a la Sala de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, organitzada per l’IIFV, el Departament de Filologia Catalana i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

• 3 de febrer: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als tècnics lingüístics del Consorci per a la Normalització Lingüística, a Barcelona, a càrrec de M. Josep Cuenca i Mila Segarra, organitzada per la Direcció General de Politica Lingüística.

• 10 de febrer: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als professors de filologia catalana i els tècnics lingüístics de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull (Escola Blanquerna) i la Universitat Oberta de Catalunya, a càrrec de la presidenta de la Secció Filològica (Maria Teresa Cabré), Gemma Rigau, Manuel Pérez Saldanya i Mila Segarra, a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona, organitzada per aquestes universitats.

22 de febrer: presentació de la Gramàtica de la llengua catalana a la Universitat d’Alacant, a càrrec del vicerector de Cultura, Esports i Llengües d’aquesta universitat, el president de l’IEC, la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, i els codirectors de l'obra, Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya.

• 28 de febrer: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana al professorat de llengua catalana d’Aragó, a Fraga, a càrrec de Vicent Pitarch, organitzada per l’Àrea de Català de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó.

• 3 de març: sessió de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als tècnics lingüístics de la Generalitat de Catalunya de l’àrea de Lleida i als professors de filologia catalana i els tècnics lingüístics de la Universitat de Lleida, a càrrec de Gemma Rigau i Mila Segarra, organitzada per la Direcció General de Politica Lingüística.

• 7 de març: sessió informativa sobre la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana per a professors de la Universitat Jaume I, a càrrec de Vicent Pitarch, organitzada pel Servei de Llengües d’aquesta universitat.

Cursos de formació:

Del gener al març del 2017: quatre cursos de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana adreçats a mestres i professors, a càrrec de Nicolau Dols, organitzats per la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears; tres cursos de presentació de l’obra adreçats als tècnics lingüístics de l’Administració, a càrrec també de Nicolau Dols, organitzats per la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports.

Cursos de la Conselleria d’Educació i Universitat:

• CEP Palma (docents de primària): 30 de gener, 1, 7 i 9 de febrer. Inscripció: del 16 al 22 de gener.

• CEP Menorca: 3 i 4 de febrer (Maó) i 10 i 11 de febrer (Ciutadella). Inscripció: del 16 al 23 de gener.

• CEP Palma (docents de secundària): 13, 15, 21 i 23 de febrer. Inscripció: del 16 de gener a l’1 de febrer.

• CEP Manacor: 6, 8, 14 i 16 de març. Inscripció: del 16 de gener al 16 de febrer. 

• CEP Eivissa: 17, 18, 24 i 25 de març. Inscripció: del 16 de gener al 16 de febrer.
 

• 24 i 31 de gener: cursos de formació sobre les novetats de l’Ortografia catalana per als correctors externs i el personal tècnic de l’IEC, a càrrec del Servei de Correcció.
 

 

Voleu estar informats i saber què fem a l'IEC?

Agenda, notícies, entrevistes, estudis, publicacions, actes… tota l’activitat de l’IEC al nou butlletí. Més accessible, més personalitzat i amb més contingut