Agenda i actes

Carrega més esdeveniments
Torna a l'agenda

JornadaEl món del vidre i dels vidriats

Organització:

Societat Catalana de Química

dimarts 29 novembre 2022
16 - 20 h

Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2022 Any Internacional del Vidre (IYoG 2022) a petició d’institucions del sector, tals com la Comissió Internacional del Vidre (ICG), la Comunitat d’Associacions del Vidre (CGA) i el Comitè Internacional de Museus i Col·leccions de Vidre (ICOM-Glass). El seu objectiu és fer visible la importància científica, econòmica, ambiental i cultural del vidre com a element transformador de la humanitat, atès el seu paper fonamental en el desenvolupament i l’evolució dels articles per a la llar, l’arquitectura, l’art, l’automoció, la comunicació, la ciència i la tecnologia.
La jornada està dividida en tres blocs:
• La fabricació del vidre des de punts de vista diferents. Es veurà l’evolució tecnològica i social d’una fàbrica de vidre al llarg de més de cent anys d’història, la presentació museística d’una societat que va créixer entorn d’unes fàbriques de vidre i l’aportació de la ciència a l’estudi de l’evolució històrica de la fabricació del vidre.
• Els materials vidriats. Es presentaran experiències tant des de la perspectiva de l’evolució de la fabricació de ceràmica a gran escala com des de la recerca de noves expressions artístiques en vidriats. També es tractarà l’aportació de la ciència en l’estudi dels vidrats per conèixer la interacció del vidre amb les pastes ceràmiques.
• El vidre en l’art i en la construcció. S’analitzarà el procés creatiu en la confecció i restauració de vitralls, el paper del vidre en l’art contemporani i la funció del vidre en la construcció com a element estructural.