05/10/2012

Abel Mariné, Borges i Europastry, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’IEC


El Centre Català de la Nutrició de l’IEC (CCNIEC) va lliurar el 5 d’octubre el III Premi Ramon Turró a una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Abel Mariné Font, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. El III Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària ha estat concedit a Borges SA, i el I Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris, a l’empresa Europastry. L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut, va estar presidit per Salvador Giner, president de l’IEC; Antoni Mateu, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, i Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya. L’obertura va ser a càrrec de Jordi Sales, director del CCNIEC.

El Premi CCNIEC Ramon Turró ha reconegut Abel Mariné «per la seva trajectòria científica nacional i internacional i per les seves tasques investigadores, de gestió, acadèmiques i divulgadores». Mariné hi ha contribuït amb més de dos-cents cinquanta treballs d’investigació relacionats amb les ciències dels aliments i la nutrició, especialment en el camp de les amines biògenes i poliamines dels aliments. Destaca la seva activitat en la gestió universitària i de recerca, sobretot en els ensenyaments de farmàcia, ciència i tecnologia dels aliments i nutrició humana i dietètica. Mariné ha estat director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya entre el 1986 i el 1990, vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT) de la Generalitat de Catalunya entre el 1991 i el 1993, i membre del Quadre d’Experts en Seguretat dels Aliments de l’OMS entre el 1984 i el 1988. El Premi reconeix també la seva tasca crítica com a divulgador de les ciències dels aliments.

El Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària per la promoció de la recerca científica ha reconegut la tasca de Borges SA «en relació amb els beneficis del consum de fruits secs i de la dieta mediterrània». El jurat ha valorat que l’empresa, líder en el camp dels fruits secs i l’oli d’oliva, ha col·laborat en el patrocini de diferents projectes de recerca impulsats des de Catalunya, entre els quals destaca l’estudi PREDIMED, un projecte de recerca multicèntric liderat per catalans per a avaluar l’efecte de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular».

El Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris ha estat atorgat a l’empresa Europastry «pel seu decidit impuls en la recerca de la millora nutricional dels seus productes de masses congelades». El Premi reconeix el fet que Europastry va ser l’empresa pionera d’aquest sector en eliminar l’ús de greixos parcialment hidrogenats, i que «actualment ha realitzat una decidida proposta en la reducció de sal en el pa en varietats de gran consum, mitjançant la utilització de sals alternatives que comportaran una reducció significativa de la ingesta de sodi de la població. Tot això, en consonància amb les recomanacions internacionals de disminució del consum de sal relacionada amb l’elevada prevalença de la hipertensió».

El CCNIEC és format per la majoria de grups de recerca reconeguts dels Països Catalans dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a millorar la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat. El jurat dels premis és format pels membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluís Serra, Josep A. Tur i Montserrat Barbany), el director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.

 

Recull de premsa


 

‹‹123456...268