Agenda

dimecres  20 gener 2021
19 h
Conferència «El llarg curt camí del virus de l’hepatitis C»

dilluns  25 gener 2021
18 h
Seminari de Teoria Sociològica Raimon Bonal

dilluns  25 gener 2021
19 h
Conferència «Milgrom i Wilson o com resoldre un bloc de Lego en l’economia matemàtica»

dimarts  26 gener 2021
18 h
Sessió Una generació viral? La joventut davant la pandèmia 

dimecres  27 gener 2021
12 h
Sessió El fenomen Gloria (19-23.01.2020) i el seu estudi

dimecres  27 gener 2021
18 h
Seminari web Noves eines de cribratge per a la detecció de trastorns de l’aprenentatge: dislèxia i discalcúlia

dimecres  27 gener 2021
19 h
Conferència «CRISPR que et vull verd: biotecnologia de Nobel per a un futur sostenible»

dijous  28 gener 2021
18 h
Jornada d’homenatge a Lluís López del Castillo (1938-2018)

dijous  28 gener 2021
18.30 h
Conferència «La recerca a Catalunya avui»

dijous  28 gener 2021
18.30 h
Conferència «Cartografia i transformació del territori a Catalunya entre l’Antic Règim i la revolució liberal (s. XVIII-XIX): el paper de la família Soler»


:: Més activitats ::
 
24/11/2020
La norma ISO 17025 de laboratoris d’assaig i calibratge, disponible en català

El TERMCAT, amb la col·laboració de la Secció Catalana de Metrologia de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha elaborat la versió catalana de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 Requisits generals per a la competència dels laboratoris d’assaig i calibratge, en el marc de l’acord establert amb l’Associació Espanyola de Normalització-UNE i del conveni firmat entre la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Política Lingüística, per a fomentar l’ús del català en el món empresarial.

Amb aquesta norma es dona resposta a la necessitat que tenen els laboratoris (d’assaig, de calibratge i de mostratge) i els seus avaluadors de disposar d’una versió en català de la seva norma de referència, que fixi també la terminologia de l’activitat, en línia amb altres normes similars, i que permeti una comunicació millor entre totes les parts interessades.

 
És una norma àmpliament usada per tots els laboratoris de calibratge i d’assaig i també per les entitats que duen a terme el control metrològic dels equips de venda a consumidors. També és emprada per tots els organismes que estan interessats a disposar de resultats de mesura i assaig que donin confiança en la presa de decisions sobre l’acceptabilitat o no de tota classe de productes i serveis.
 
El TERMCAT s’ocupa de l’elaboració de la versió oficial catalana de les normes UNE des del 2005, any en què va signar un conveni de col·laboració amb l’Associació Espanyola de Normalització-UNE. El procés que se segueix en la traducció de normes s’adequa als requisits establerts per la norma europea UNE-EN 15038, de serveis de traducció. 
 
Amb aquesta norma, el TERMCAT ja ha fet disponibles en català més de trenta  normes d’àmbits tan diversos com la gestió de la qualitat, el medi ambient, la gestió documental, l’R+D+I, les instal·lacions elèctriques o la indústria gràfica. Podeu consultar la relació de normes UNE-ISO disponibles en català al web del TERMCAT, i la terminologia continguda en els glossaris de les normes traduïdes, al Cercaterm.
 
La Secció Catalana de Metrologia s’ocupa de conrear els diversos vessants de la metrologia a les terres de llengua i cultura catalanes, mitjançant la traducció dels documents bàsics en metrologia, la divulgació en l’ensenyament secundari, la conscienciació dels usuaris de la metrologia, la interacció amb altres àmbits de la recerca i altres activitats adreçades a estendre el coneixement metrològic en la societat i fomentar la investigació en aquesta ciència. També s’ocupa d’aspectes més generals relacionats amb l’avaluació de la conformitat i la competència dels organismes que s’hi dediquen.
 
Per a l’adquisició d’aquestes i altres normes, us podeu adreçar a UNE o al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.
 
ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE NORMALIZACIÓN, UNE. Requisits generals per a la competència dels laboratoris d’assaig i calibratge. UNE-EN ISO/IEC 17025:2017. Madrid: UNE, cop. 2020. 
 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència