Agenda

dimarts  20 octubre 2020
18 h
Assemblea General ordinària de la SCEN i repartiment de medalles als principals autors d’Acta Numismàtica

dimarts  20 octubre 2020
18.30 h
Presentació del número 89 de Treballs de la Societat Catalana de Geografia

dimecres  21 octubre 2020
19 h
Conferència Algoritme. Reptes tecnològics durant i després de la pandèmia

dijous  22 octubre 2020
18.30 h
Conferència «Una perspectiva històrica de l’astrometria. Com mesurem la distància fins a les estrelles?»

dijous  22 octubre 2020
19.30 h
Concert «Música de dones compositores», dins del cicle Música al claustre a l'IEC

dijous  22 octubre 2020
9.15 h
XVII Jornada de la SCATERM: «La terminologia del diccionari»

divendres  23 octubre 2020
9 h
 Congrés Barcelona Mathematical Days 2020 (BMD 2020)

dilluns  26 octubre 2020
8.30 h
Simposi TIR-FOR I: «De l’estudi del territori a la cartografia digital»

dimecres  28 octubre 2020
18 h
Jornada La dimensió jurídica de la crisi sanitària, amb especial referència a l’afectació dels drets de les persones

dijous  29 octubre 2020
9 h
Segon Simposi d’Investigació sobre Coronavirus


:: Més activitats ::
 
08/10/2020
Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

El dimarts 6 d’octubre Àlex Arenas, catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, va impartir la conferència Epidèmies i mobilitat, amb què la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va inaugurar el curs 2020-2021.

La física i les matemàtiques incideixen en diversos camps de la ciència i poden aportar-hi coneixement. Així ho ha demostrat l’equip d’Arenas, qui ens va ensenyar en què es basa el seu marc de modelització dels processos epidèmics elementals i com el van adaptar per ajudar a entendre l’evolució de la COVID-19.

La COVID-19 és una malaltia infecciosa que es transmet a partir d’un virus de forma directa. És a dir, hi ha un contacte físic entre els subjectes a l’hora dels contagis. Aleshores, el marc de modelització d’Arenas interpreta quatre paràmetres: el període d’infecció, la probabilitat d’infecció per un contacte, el nombre mitjà de contactes i la capacitat de ser susceptible de la població. «Tenint en compte que no disposem d’una vacuna ni de les medicines necessàries, per a evitar la propagació de la malaltia només ens queden les intervencions farmacològiques», que inclouen el confinament, la protecció física mitjançant mascaretes i/o la distància social.

L’elaboració del «model COVID-19» va néixer durant el mes de febrer, perquè, segons Arenas, era previsible que el coronavirus arribés a territori espanyol: «la concentració d’infectats a la Xina era tan elevada que resultava evident que es transportaria a tot el món». Així doncs, el 24 de febrer van treure un mapa de risc de tots els municipis d’Espanya que disposava de les dades necessàries per a ajudar les autoritats a prendre decisions. Malgrat això, no es van sentir escoltats: «Si les nostres autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix».

L’equip d’Arenas era conscient que el sistema sanitari podria col·lapsar, però les restriccions no van arribar a temps: «Sánchez va proposar el confinament massa tard, una pel·lícula que estem tornant a veure amb la inacció de Madrid». 

La letalitat de la COVID-19 no és tan forta com la d’altres malalties, però el perill principal de la malaltia no és la mortalitat sinó la ràpida propagació: «A la nostra societat molta gent no entén quin creixement potencial té el virus, i aquest és un dels principals problemes de la pandèmia que estem patint».

Arenas va cloure la conferència assegurant que el treball dut a terme pel seu equip ha resultat útil per a ajudar en la gestió de la pandèmia: «El model ha estat capaç d’ajudar en aquesta situació tan crítica que estem vivint».

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència