Agenda

dilluns  6 juliol 2020
18.30 h
Discurs de presentació de Josep Anton Muñoz

dijous  9 juliol 2020
18 h
Debat virtual Les tecnologies en el context educatiu actual. Per a un ús responsable, saludable i ètic

dijous  9 juliol 2020
18.30 h
Presentació del llibre El barrufet gramàtic 

dilluns  13 juliol 2020
16 h
Jornades SCM, Matemàtiques i COVID-19 


:: Més activitats ::
 
12/04/2018
L’IEC publica en català el Philosophical Dictionary, de Mario Bunge

L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat el Diccionari filosòfic, la versió catalana del Philosophical Dictionary, de Mario Bunge, que ha estat traduït per Alfons Barceló, catedràtic de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona, a partir de la segona edició, revisada i ampliada, publicada per Prometheus Books el 2003. L’obra, que compta amb el suport de la Xarxa Vives d'Unviersitats, forma part de la col·lecció «Projecte Scriptorium», que tradueix i publica en català manuals universitaris de referència.

Aquest Diccionari filosòfic és un compendi de conceptes, problemes, principis i teories de filosofia moderna. Lluny de ser neutral, assumeix un punt de vista humanista i cientista. «Sembla vàlid qualificar aquest diccionari com un breviari de filosofia bungiana», escriu Barceló en el preàmbul del llibre. Està redactat en un estil personal, senzill i clar, tot i que no sempre fàcil. Quant al contingut, presenta tesis originals i ben articulades, així com crítiques punyents dels punts de vista que l’autor jutja errats o estrafolaris. Pel que fa a l’extensió, la coherència, l’originalitat i la profunditat, val a dir que aquest llibre condensa una cosmovisió global i agosarada.

Mario Bunge (Buenos Aires, 1919) és, potser, el filòsof intel·lectualment més ambiciós i prolífic de la nostra època. Al llarg d’una vida gairebé centenària ha escrit un centenar de llibres i un miler d’articles de tota mena, sempre amb un objectiu: explorar i avaluar el gruix del coneixement humà, tot buscant harmonitzar i encaixar en un sistema filosòfic les tesis i els enfocaments subjacents en les ciències i les tècniques modernes. 

Alfons Barceló qualifica Mario Bunge de pensador irreverent de primera categoria, d’intel·lectual revisionista modèlic i de ciutadà cooperador i solidari, defensor de totes les causes que considera justes. «Si algú desitja fer un tast de filosofia crítica, aquest llibre li servirà com a excel·lent guia de viatge: en companyia seva podrà recórrer territoris sovint relliscosos conduït per un pensador eminent, sabut, poc retòric, gens diplomàtic i amb sentit de l’humor.»

El Diccionari filosòfic es presentarà el 15 de maig, a les 12.30 hores, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC. Hi intervindran Joandomènec Ros, president de l’IEC; Francesc Xavier Grau, vicepresident de la Xarxa Vives, i Alfons Barceló, traductor de l’obra.

Podeu veure la ressenya del llibre aquí.

 

Facebook mail

:: Tornar a la pàgina principal ::

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència