Número 249
setembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

«La dignitat de Gassol plana per tota la recerca que hem realitzat per a aquest llibre»

L’Institut d’Estudis Catalans va acollir el dimarts 29 de setembre la presentació del llibre La NO-extradició de Ventura Gassol, de Manuel Castellet, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i president d’aquesta institució entre els anys 1995 i 2002, i de Rosa Anna Felip. El llibre, publicat per l’Editorial Base, revela una sentència que exculpa el conseller de Cultura de la Generalitat republicana de provocar el suposat assassinat del bisbe de Barcelona, Manuel Irurita, de què l’acusava el Govern franquista. 

L’acte va comptar amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC; de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i president de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, i dels autors del llibre, així com d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que va cloure la presentació.

El president Ros va subratllar que el llibre és fruit «d’hores de consulta d’arxius per a descobrir coses que no fan més que posar una pedra més a l’edifici de les mentides de l’Estat; aquestes de fa unes dècades, però segurament no són diferents de les d’ara, sempre que hi ha un judici d’un català. En tenim mostres cada dia».

Jaume Sobrequés va qualificar el llibre d’esdeveniment vinculat a la memòria històrica i va celebrar que Madrid hagi decidit, «després de tants anys, recuperar aquesta memòria». També va lamentar que «el que va fer el règim franquista, en alguns casos, és com el que s’està vivint ara».

Manuel Castellet, per la seva banda, va afirmar que «la dignitat de Gassol plana per tota la recerca realitzada per a aquest llibre». Va explicar que l’obra «no és ni una biografia, ni una geografia de Ventura Gassol, és l’anàlisi documentada d’uns fets ben concrets dels quals en va dependre la seva vida. Sabíem que a l’inici de la Guerra Civil havia salvat centenars de persones i que havia tingut cura de la no destrucció del patrimoni arquitectònic i artístic català durant l’estiu i l’inici de la tardor del 1936. Sabíem també que l’any 1941, ja a l’exili, havia estat retingut a la presó d’Ais de Provença, on va començar la investigació per al llibre».

L’altra autora del volum, Rosa Anna Felip, va detallar que el cor del llibre analitza la persecució i motivació de les causes jurídiques contra Gassol, i va afegir: «Vam buscar la documentació i hem volgut que fos aquesta la que parlés. Hem volgut que el lector es fes la seva composició.» En aquest sentit, l’autora va justificar l’annex que inclou l’obra, amb documents, majoritàriament inèdits, reproduïts en color, per a oferir la màxima fidelitat.

Ester Franquesa, que va assistir a l’acte en nom de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, va agrair als autors que hagin «posat llum a uns fets que van quedar en la foscor». Franquesa també va posar l’accent en el paral·lelisme entre el passat que relata el llibre i el present, per la «persecució de la dissidència i per la facilitat per a instruir causes generals». Tot i això, va advertir, també, que és necessari posar distància amb aquells fets per a no banalitzar el feixisme.

Notícies

* Núria Salán: «La tecnologia és acollidora, facilitadora, generosa i sanadora»

* L’Institut d’Estudis Catalans obre el termini per a presentar els Premis Sant Jordi 2021

* L’IEC, a la Setmana del Llibre en Català

* Torna el cicle de concerts Música al claustre a l’IEC

* Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica, i Jens Lüdtke publiquen el Manual of Catalan Linguistics, que omple un buit en l’àmbit dels estudis romànics

* La Delegació de l’Alguer de l’IEC crea llenguamia.cat, un web per a potenciar l’alguerès

* «La dignitat de Gassol plana per tota la recerca que hem realitzat per a aquest llibre»

* La 5a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

* L’IEC acull la presentació del Diccionari d’economistes catalans

* «La química que ensenyem a les classes està molt allunyada de la vida»

* Missió: romànic

* Magí Camps, membre de la Secció Filològica, publica el llibre Parla’m amb estil

* Se celebren les I Jornades de Biologia de Girona de la Societat Catalana de Biologia

* «Durant la darrera dècada de segle XIX la meitat de la població de Catalunya encara no devia saber el castellà»

* L’Institut d’Estudis Catalans estrena un compte d’Instagram


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa