Número 249
setembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La 5a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

Ahir al vespre el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir la 5a Nit de la Biologia, l’entrega dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte va ser presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Montserrat Corominas, presidenta de la SCB; Anna Meseguer, cap de l’Àrea d’Operacions i Relacions Institucionals de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, i Júlia Miralles, assessora de ciència i universitats de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte va comptar amb la presència dels finalistes dels premis i els membres del comitè directiu i coordinadors de la SCB.

Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en sis categories diferents: Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, Premi SCB Article Científic, Premi SCB Divulgació, Premi SCB Jove Investigador/a, Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat i Premi SCB Start-Up, aquest últim creat en aquesta darrera edició.

Més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica, els socis i el públic en general. Enguany, però, el cinquè aniversari ha hagut de ser un acte a petita escala a causa de l’epidèmia de COVID-19, per tal de complir les mesures decretades per la Generalitat de Catalunya (distància de seguretat, rentat de mans, control de temperatura i ús de mascareta). Els seus organitzadors, però, han volgut que fos accessible a tothom i, per això, l’han retransmès en directe a través del canal de YouTube de l’IEC.

L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació és el del guanyador del Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera, el Dr. Francesc Xavier Avilés i Puigvert, director del grup de recerca Enginyeria de Proteïnes i Proteòmica de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor emèrit del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular d’aquesta mateixa universitat. Avilés és un nom clau en els camps de la biologia estructural i la biofísica de proteïnes, tant a Catalunya com en l’àmbit internacional, i ha combinat la recerca i la formació, dues tasques que ha desenvolupat amb excel·lència.

El Premi SCB Article Científic va recaure en María Isabel Hernández Alvarez, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, pel treball «Deficient endoplasmic reticulum-mitochondrial phosphatidylserine transfer causes liver disease», publicat a la prestigiosa revista científica Cell.

La guanyadora del Premi SCB Divulgació va ser Janire Salazar Villacorta, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar, per la creació del taller de simulació d’una immersió en un submarí tripulat per a estudiar els ecosistemes marins «Building a new ocean literacy approach based on a simulated dive in a submarine: A multisensory workshop to bring the deep sea closer to people», publicat a la revista Frontiers in Marine Science.

El Premi SCB Jove Investigador/a va ser concedit a Maria Gomis González, de la Universitat Pompeu Fabra, pel treball Neurobiological mechanisms involved in memory function and dysfunction: Focus on the endocannabinoid system and associated signalling pathways.

El Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat va ser per a Èlia Martínez Estela, de l’Institut Ronda de Lleida, pel treball Estudi de plagues agrícoles amb l’ajut de la Biologia Molecular.

El Premi SCB Start-Up va reconèixer l’avançament tecnològic i la millora en la pràctica mèdica que representarà el projecte MiWEndo, presentat per MiWendo Solutions, SL, un nou dispositiu mèdic dirigit a la detecció precoç del càncer colorectal, amb l’objectiu final de reduir la incidència d’aquesta malaltia i la mortalitat que en deriva.

Van cloure la 5a Nit de la Biologia els parlaments de les autoritats que presidien l’acte i l’actuació musical del saxofonista Xavi López, de l’Escola de Música de l’Alt Penedès.

Notícies

* Núria Salán: «La tecnologia és acollidora, facilitadora, generosa i sanadora»

* L’Institut d’Estudis Catalans obre el termini per a presentar els Premis Sant Jordi 2021

* L’IEC, a la Setmana del Llibre en Català

* Torna el cicle de concerts Música al claustre a l’IEC

* Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica, i Jens Lüdtke publiquen el Manual of Catalan Linguistics, que omple un buit en l’àmbit dels estudis romànics

* La Delegació de l’Alguer de l’IEC crea llenguamia.cat, un web per a potenciar l’alguerès

* «La dignitat de Gassol plana per tota la recerca que hem realitzat per a aquest llibre»

* La 5a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

* L’IEC acull la presentació del Diccionari d’economistes catalans

* «La química que ensenyem a les classes està molt allunyada de la vida»

* Missió: romànic

* Magí Camps, membre de la Secció Filològica, publica el llibre Parla’m amb estil

* Se celebren les I Jornades de Biologia de Girona de la Societat Catalana de Biologia

* «Durant la darrera dècada de segle XIX la meitat de la població de Catalunya encara no devia saber el castellà»

* L’Institut d’Estudis Catalans estrena un compte d’Instagram


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa