Número 249
setembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica, i Jens Lüdtke publiquen el Manual of Catalan Linguistics, que omple un buit en l’àmbit dels estudis romànics

El passat abril, en plena reclusió a causa de la pandèmia, va aparèixer el Manual of Catalan Linguistics (Berlín: De Gruyter), editat per Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jens Lüdtke, de la Universitat de Heidelberg.

El Manual of Catalan Linguistics (MCL) s’adjudica la representació de la lingüística catalana tal com avui la conreen investigadors catalans, valencians i balears, i també alguns estudiosos europeus i nord-americans. El MCL reuneix textos de trenta-quatre autors. Hi han participat acadèmics de dotze universitats i institucions de l’àrea catalanoparlant, entre els quals hi ha un bon nombre de membres i de col·laboradors de l’IEC.

El MCL s’ordena en vint-i-cinc capítols. S’obre amb la introducció, seguida d’un assaig sobre les ideologies de la llengua i la nació i d’un compendi de la història de la lingüística catalana. Tot seguit, el manual es divideix en parts separades que inclouen la descripció —gramàtica, lèxic, variació i varietats—, la història de la llengua des de l’època medieval primerenca fins als nostres dies i també tracta la situació social i política actual en els nous contextos locals i mundials. L’èmfasi es posa sobretot en el català modern.

El manual està dissenyat com una obra d’acompanyament per als estudiants de català, alhora que introduirà especialistes d’altres idiomes en aquest camp (en particular, estudiosos de llengües romàniques).

Jens Lüdtke, coeditor del volum, va morir el 4 de gener de 2019 i no va arribar a veure el projecte acabat. Que el MCL sigui un homenatge a la seva persona i a la seva carrera acadèmica.

Podeu trobar el sumari aquí i més informació aquí aquí.

 

Notícies

* Núria Salán: «La tecnologia és acollidora, facilitadora, generosa i sanadora»

* L’Institut d’Estudis Catalans obre el termini per a presentar els Premis Sant Jordi 2021

* L’IEC, a la Setmana del Llibre en Català

* Torna el cicle de concerts Música al claustre a l’IEC

* Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica, i Jens Lüdtke publiquen el Manual of Catalan Linguistics, que omple un buit en l’àmbit dels estudis romànics

* La Delegació de l’Alguer de l’IEC crea llenguamia.cat, un web per a potenciar l’alguerès

* «La dignitat de Gassol plana per tota la recerca que hem realitzat per a aquest llibre»

* La 5a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

* L’IEC acull la presentació del Diccionari d’economistes catalans

* «La química que ensenyem a les classes està molt allunyada de la vida»

* Missió: romànic

* Magí Camps, membre de la Secció Filològica, publica el llibre Parla’m amb estil

* Se celebren les I Jornades de Biologia de Girona de la Societat Catalana de Biologia

* «Durant la darrera dècada de segle XIX la meitat de la població de Catalunya encara no devia saber el castellà»

* L’Institut d’Estudis Catalans estrena un compte d’Instagram


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa