Número 249
setembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Núria Salán: «La tecnologia és acollidora, facilitadora, generosa i sanadora»

Núria Salán, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va fer el discurs patriòtic de la Diada Nacional de Catalunya a la institució. L’acte va començar amb unes paraules de Joandomènec Ros, president de l’IEC, que va aprofitar la presentació de la conferenciant per a reivindicar una major presència de les dones en el món acadèmic i professional.

Núria Salán, que va titular el seu discurs «La tecnologia i la nostra vida: quan la petita es fa gran…», va començar la seva intervenció citant el poema «Divisa», de Maria-Mercè Marçal, que va ser professora seva: «A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida». Amb aquests versos, Salán va sintetitzar la seva història, des que era una nena i va voler ser científica quan tothom li deia que allò no feia per a ella fins avui, després d’anys de recerca i tasca docent. 

Va comparar la seva evolució amb la de la tecnologia, a la qual va definir com la germana petita de les ciències, i va recordar el paper dels investigadors que no es rendeixen mai: «La millor tecnologia ha vingut de la passió de les persones que s’hi han dedicat, gent amb ganes de canviar el món». També va recordar les virtuts de la tecnologia: «És facilitadora: sempre troba maneres més ràpides, més fàcils, més econòmiques de fer les coses; és generosa: desplega tots els recursos per a atendre qualsevol necessitat; és sanadora: en temps de pandèmia, la tecnologia ha permès que la gent no se sentís tan sola, s’han fet proves més ràpides i s’han creat robots per a desinfectar sales». En aquest sentit, Salán va recordar el projecte TelecomuniCAT, impulsat per la Societat Catalana de Tecnologia, perquè cap persona hospitalitzada per la COVID-19 no quedés aïllada de l’entorn.

Durant la celebració, també es va fer el lliurament dels diplomes corresponents als Premis Sant Jordi 2020.

L’acte va comptar també amb la interpretació d’El cant de la senyera i de l’himne Els segadors, a càrrec de Jordi Figaró a la tenora.

Notícies

* Núria Salán: «La tecnologia és acollidora, facilitadora, generosa i sanadora»

* L’Institut d’Estudis Catalans obre el termini per a presentar els Premis Sant Jordi 2021

* L’IEC, a la Setmana del Llibre en Català

* Torna el cicle de concerts Música al claustre a l’IEC

* Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica, i Jens Lüdtke publiquen el Manual of Catalan Linguistics, que omple un buit en l’àmbit dels estudis romànics

* La Delegació de l’Alguer de l’IEC crea llenguamia.cat, un web per a potenciar l’alguerès

* «La dignitat de Gassol plana per tota la recerca que hem realitzat per a aquest llibre»

* La 5a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2019

* L’IEC acull la presentació del Diccionari d’economistes catalans

* «La química que ensenyem a les classes està molt allunyada de la vida»

* Missió: romànic

* Magí Camps, membre de la Secció Filològica, publica el llibre Parla’m amb estil

* Se celebren les I Jornades de Biologia de Girona de la Societat Catalana de Biologia

* «Durant la darrera dècada de segle XIX la meitat de la població de Catalunya encara no devia saber el castellà»

* L’Institut d’Estudis Catalans estrena un compte d’Instagram


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa